Tuja

Hei.

Vi lurer på å ha tuja som hekk ut mot gata, men nå har eg hørt at de ikke tåle salt( det blir jo saltet på vinterstid) og blir brune av det. E dette tilfelle og hva annet alternativ kan vi plante?

Jorunn

Hei Jorunn

I utgangspunktet er det ingen planter som liker salt (det er derfor man skal unngå å bruke salt i bl.a. snegle-krigen)! :) Salt medfører at vannet blir mindre tilgjengelig for plantene. Saltene kan også gi en giftig virkning og skape en ubalanse i plantene og de får brune blader.

Allikevel er det enkelte planter som kan klare utfordringene bedre enn andre. Her er noen eksempler. Du må selv sjekke forslagene i forhold til herdigheten samt lysforhold og jordsmonnet der du bor!

Hybridbarlind - Taxus x media (vintergrønn) Rynkerose - Rosa Rugosa Buskfuru - Pinus mugo (vintergrønn) Serbergran - Picea omorika (vintergrønn) Einer - Juniperus communis (vintergrønn)

Et alternativ til å satse på levende planter, kan være å sette opp en lé-vegg og beplante denne på innsiden med enten grupper av Thuja (hvis dere ønsket spesielt dette) i kombinasjon med andre hyggelige klatreplanter.

Lykke til med prosjektet!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss