Valg av hekk

Hei vi skal plante hekk og er veldig i tvil hvilken hekktype vi skal velge. Vi bor på Helgelandskysten i Leirfjord, hekken må være av typen som tåler klimaet hær nord. Vi skal delvis bruke hekken som skjerm for innsyn fra en gang og sykkelsti. Så hekken bør kunne vokse seg høy og være tettvoksende. Har sett att andre har hekker som skifter farge (blir røde,gule osv) til høsten, noe du anbefaler og evt hva heter de? Jeg vil ikke ha hekk med giftig bær på og heller ikke en hekk som stikker. Hva anbefaler du? På forhånd tuen takk. Mvh Elisabeth Vesterheim.

Hei Elisabeth

Jeg vil tro at dere ligger i herdighetssone 7 og da vil jeg anbefale deg Svartsurbær - Aronia melanocarpa.

Planten blomstrer med hvite blomster på våren og får bær på høsten.

Svartsurbær er svært hardfør og lite utsatt for skadedyr og sykdommer, og fordi bladene får en svært vakker rød høstfarge som står i fin kontrast til de glinsende svarte fruktene, som henger i klaser er den mye brukt i hager.

I Øst-Europa og det tidligere Sovjetunionen har Svartsurbær i lengre tid også vært dyrket for bærenes skyld. Bærene er sure og beske, men kan godt brukes til saft og syltetøy. De sies å ha høyt innhold av antioksidanter og er i helsekostsammenheng mer kjent under navnet Aronia.

Svartsurbær er en hardfør og sunn plante som er herdig til sone 7. Den blir opptil 2 meter høy. Anbefalt planteavstand er ca. 40 centimeter hvis du skal ha den som tett hekk, den bør ha alminnelig god jord, og ikke stå for tørt. Kan også klare kompakt jord.

Håper dette er et godt valg for deg!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss