Glemmer balkongflagget 17. mai

Mange som flagger fra balkongen 17. mai kjenner ikke reglene for flaggtider.

– Det er nok dessverre mange som tar lett på det og setter ut flagget når det passer. Men det tristeste er når flagget blir stående utover natta, sier generalsekretær Karen Johanne Strømstad i Norges speiderforbund.

I perioden mars til oktober skal flagget heises klokken 08 og fires ved solnedgang, men ikke senere enn klokka 21.

– Regelen bør gjelde balkongflagg også, selv om de ikke omtales spesifikt i flaggreglementet. Når flagget først er heist, skal man behandle det med samme respekt som flagg i flaggstang, sier Strømstad.

Flaggmåneden

Norge har 16 offisielle flaggdager i året. Dagen med mest flagging er rett rundt svingen.

– De to siste ukene før 17. mai står for en tredel av det årlige salget av balkongflagg. I mai selger vi nesten fem ganger så mange flagg som i juni, sier styreleder Magne Teigland i Biltema.

Det finnes mange flaggregler å forholde seg til for den som ønsker å gå i dybden. For eksempel skal en vanglig flaggstang være tre ganger så lang som flaggets lengde. Sånn sett er Biltemas balkongflaggstang 80 centimeter for kort.

– Av praktiske og visuelle årsaker følger ikke balkongflaggstenger de vanlige flaggstangreglene. Det ville sett underlig ut, i tillegg til at skruene i festet ville blitt utsatt for store prøvelser når vinden tar tak i flagget.

Men noen regler er viktigere enn andre, mener Biltema-sjefen.

– Privatpersoner kan selv bestemme om de vil flagge på de offisielle flaggdagene. Men som flaggselger vil vi oppfordre folk til å følge flaggtidene så godt det lar seg gjøre, sier Teigland.

Har du derimot en flaggvimpel, kan du la den henge oppe hele døgnet.

Symboltungt

17. mai er de frivillige innsatsers dag, med dugnadsarbeidende foreldre bak pølseklypene, skolekorps, og speidere.

– Veldig mange speidere har æren av å bære flagg i flaggborgen foran i toget. Andre bistår når mange flagg skal heises og fires på likt til riktig tidspunkt, sier Karen Johanne Strømstrad i Norges speiderforbund.

Nasjonaldagen er også en dag som påkaller historie, festtaler og klump i halsen.

– Flagget er et viktig symbol på nasjonens verdier. Derfor skal det behandles med respekt, sier Strømstad.