Dyrker eføyer

Håkon Håland har satset stort på å dyrke sine helt egne føyer og gjort stor suksess med blomstene sine.

- Det hele begynte med at jeg og kjæresten min gikk en tur rundt Hålands vannet i Randaberg i Rogaland. Vi gikk og sparket på noe løv som lå på bakken, og til syne kom en ca 10 cm lang eføyranke, og kjæresten min som gikk da tredje året gartner hadde akkurat hatt om temaet om hvordan enkelte arter frør seg og danner nye arter. Jeg hadde aldri sett en slik eføy før som hadde så tydelige nerver på bladene. Denne syntes vi var fin så vi bestemte for å ta den med hjem, vi klippet dem opp og satte stikklinger. Disse tok jeg så med til Gjennestad Gartner skole som jeg går på, og jeg begynte å dyrke den i liten skala, forteller Håland.

Læreren hans, Anders Nordrum, som er kjent i radio og aviser påpekte at dette var en egen sort som da var frøet via naturen.

- Dermed kunne jeg sette navn på den, så navnet ble Hedera helix ”haaland” som er etter navnet mitt, sier Håland.

Han lagde deretter 30 stk på ca 80 cm, stammet dem fint opp og plantet i små bøtter og satte dem ut for å gjøre en test. Disse har nå stått ute på Østlandet i dyp snø, regn og vind, og klarte seg bra. Han tok med seg noen hjem som han solgte på hagesenteret til familien i Stavanger. Han fikk også plante dem i hver portal innover mot sentrum i Randaberg. Dette havnet på førstesiden lokalavisen.

- Det ble svært stor etterspørsel i hagesenteret etter eføyen så derfor bestemte jeg meg for - ta det til et nytt nivå. Jeg registrerte planten hos Plantearven og da vi fikk besøk av planteskolene til E plant Norge. De fikk et eksemplar hver, og den er nå sendt til dem for videre testing. Jeg opprettet da en ungdomsbedrift som gikk ut på å produsere ca 700 stykk, disse ble til 693 som ble solgt til hagesenteret vårt. I ettertid har lokalavisen oppsøkt meg for å følge opp produksjonen, legger han til.

Han har fått hjelp av planteekspertene på skolen, som Anders Nordrum, Berit Viken og veksthuset på Gjennestad som han har leid plass hos.

- Enden på reisen havner på Hålands Hagesenter der alle sammen skal bli solgt. Dette var en svært lærerik og morsom opplevelse for meg. Jeg har veldig lyst til og forsette produksjonen videre, men mangler drivhus og tid. Jeg leter derfor etter noen som kan føre eføyen min videre. Det er stort håp for dette produktet, mener Håland.