Går for gull i Hage-OL

Onsdag var det byggestart for Norges aller første ”OL-hage” i Chelsea i London.

24. mai må designhagen stå klar når Dronning Elisabeth åpner verdens mest prestisjefylte hagedesignkonkurranse, Chelsea Flower Show (CFS).

Hagedesigner Darren Saines (40)står i spissen når Norge for aller første gang er med i det som kalles ”OL i hagedesign”. Briten som har bodd på Jessheim i over 11 år er lettet over at byggingen av designhagen hans”Kebony- Naturally Norway” endelig har startet etter å ha hatt prosjektet på tegnebrettet og på planleggingsstadiet i drøyt ni måneder. - Det har vært en mye lengre og vanskeligere prosess enn jeg hadde trodd på forhånd”, sier Darren. Nå ser han fram til å kunne vise det ferdige resultatet til dommerne, de 160.000 besøkende, og ikke minst Dronning Elisabeth. ”Det er en stor ære, og rett og slett fantastisk at Dronningen har sagt at hun ønsker en spesiell omvisning i vår hage, sier Darren som er oppvokst litt utenfor London.

Drømmen om å èn dag kunne delta i CFS har han hatt siden han var 18 år og selv besøkte showet som kan sammenliknes med ”Moteuka”. Etter over 20 år i hagebransjen er drømmen hans endelig gått i oppfyllelse. ”Det er nesten så jeg ikke kan tro at jeg virkelig er her”, sier han.

Lokal arbeidskraft
Foreløpig er det 10 engelske bygningsarbeidere som har startet byggingen av designhagen, men om noen dager kommer flere lokale arbeidere fra Jessheim over for å hjelpe til med å bygge hagen Darren håper vil gi ham en etterlenget gullmedalje. Han sier at han har et utpreget konkurranseinstinkt, men at han er ydmyk i forhold til sine konkurrenter.

- Jeg er eneste nykommer, og konkurransen er knallhard. Bare det å være med her er en seier.

Darren konkurrerer i klassen ”Large showgardens” som det totalt er 14 av, og i følge BBC er det norske bidraget èn av tre favoritter til å vinne konkurransen. BBC lager derfor et spesialprogram om Norges første deltagelse hvor de blant annet viser èn av Darrens designhager i Bodø.

Et lite stykke Norge
Idèen bak ”Kebony- Naturally Norway” er å gjenskape et lite stykke Norge på den 220 kvadratmeter store gressplenen han er tildelt. Og det skal blant annet en 60 år gammel norsk furu sittende fast på et rundt 15 tonn tungt fjell sørge for. Fjellet med furua er skåret ut av steinbruddet Lundhs i Larvik, og er i skrivende stund på vei over til England med båt.

- Noe av det mest spennende med hele prosjektet er å få denne meget spesielle, krokete norske furua over uskadet, sier Darren.

I tillegg skal hagen inneholde en spesiell dam for å reflektere Norges mange vakre fjorder. Også trær og planter er valgt ut ifra hva som lever og trives i Norge i motsetning til mange av konkurrentene som ikke trenger å tenke på at deres planter må tåle kalde vintre. Alikevel er han ikke nervøs.

- I alle fall ikke ennå, men nervene vil nok melde sin ankomst når det nærmer seg Dronning-besøket, ler han.