Mye penger i pen hage

Norske hager og oppkjørsler blir stadig flottere. I tillegg til økt trivsel gir slike påkostninger som regel god gevinst ved et boligsalg, mener ekspertene.

– Oppgradering av hage og utearealer kan øke eiendommens verdi med det dobbelte av selve investeringen, forutsatt at eieren følger opp med godt vedlikehold, sier landskapsarkitekt Øystein W. Finsrud.

Han er daglig leder i Trifolia Landskapsarkitekter, som er spesialister på hagedesign. Firmaet merker en økende etterspørsel etter profesjonell hjelp til å oppgradere utearealer.

– Her til lands har vi tradisjonelt vært mest opptatt av å vedlikeholde selve boligen og modernisere innvendig. Men det er utearealet som skaper et førsteinntrykk. Nå har folk fått øynene opp for at det lønner seg stort å investere i en flott hage, sier Finsrud.

Økt interesse for hagestell har også ført til at vi kjøper mer planter, gjødsel og plenprodukter.

– Hos oss har salget av hageprodukter økt jevnt og trutt de siste årene. Folk vil ha det pent rundt seg, og de fleste er flinke til å ta vare på hagen, sier salgssjef Peter Hjuler i Bayer Garden.

Bruker mer penger
Han har inntrykk av at nordmenn legger mer penger og omtanke i en pen hage enn det som er vanlig i en del andre land.

– Tall fra de store plante- og utstyrskjedene har antydet at hver nordmann bruker mer enn 2000 kroner i året, totalt mellom åtte og ti milliarder. Det er mye mer enn for eksempel svensker og dansker, sier Peter Hjuler.

Nå på våren er det særlig stor etterspørsel etter plengjødsel og produkter som hjelper til med å holde gresset fritt for mose og ugress.

– For tiden er folk veldig innstilt på våronn med plen og hage. Og med moderne pleiemidler er det heldigvis mye lettere å holde det pent uten å måtte overanstrenge seg, sier Hjuler.

Gir høyere takst
Også takstmennene mener at utendørs oppgradering kan ha stor betydning for eiendommens salgsverdi.

– Ofte handler det om ting som er veldig synlige og hever inntrykket, sier Ole Øyvind Moen, president i Norges Takseringsforbund.

Både den helhetlige hageplanen, beplantningen og vedlikeholdet har betydning. Oppgraderinger kan gi store utslag på taksten.

– Når det gjelder utearealer får man som regel igjen minst det samme som investeringen ved et salg, ofte mye mer. Vi ser en klar tendens til at folk legger mer penger og omtanke i dette enn før, sier Moen.

Men som regel er motivasjonen å øke livskvaliteten ved å få det triveligere omkring seg, tror Øystein Finsrud i Trifolia.

– I den lyse årstiden flytter mange en stor del av tilværelsen til boligens uterom. Her lager vi mat, spiser og slapper av i hyggelige hagemøbler. Derfor kjennes det viktigere for folk å ha et gjennomtenkt, pent og velstelt uteareale, sier Finsrud.