Hvor "ren" må jord være

Vi skal grave opp et bed som har hatt en del busker og krypplanter. Denne jorden vil vi ønske å flytte til en annen del av hagen. Hvor "ren" må jorden være? Må alle rot-rester fjernes? Må jorden siktes? Eller kan vi dra ut de største røttene og la resten være igjen uten at det "røter" seg på nytt og lager nye busker?

Hilsen Irene

Hei Irene

Jorden behøver ikke være renset for alle planterester, men enhver planterest er en kilde for bakterier o.l., samtidig som de i forråtnelsesprosessen blir til næring for andre planter, så som du skjønner - det er en både og situasjon her. :)

Det som er viktigst, er å fjerne ugressrøtter (f.eks. av Skvalderkål) - de er ofte de mest standhaftige til å re-etablere seg igjen, fra gammel jord.

Dernest kommer stauderøtter og knollplanter. Det skal dog relativt mye til at rester fra disse re-etablerer seg.

Hvis du skal bruke jorden til blomsterbed, ville jeg siktet jorden. Skal du bruke jorden som fyllmasse for plen el.l. ville jeg nok satset på å rense ved å grovrake ut røtter/løse biter og satset på at resten råtnet bort.

Husk i alle tilfeller på å tilføre næring, hvis du skal plante noe nytt i denne jorden, da den mest sannsynlig er relativt utpint.

Med vennlig hilsen fra Marit Næss