Når gode råd er dyre

Hva kan gjøres for å holde rådyr vekk fra ungskudd på løkplanter, som nå er på vei opp fra vinterdvalen? Ser ut som de unngår påske og pinseliljer. Er det giftige løker? Hvordan bli kvitt jordrotter i hagen, og hva skade kan de gjøre på planter og løker? Leste en gang at såkalte møll kuler var bra, men de får en ikke lenger kjøpt, med unntak at de kan bestilles på apotek, og er det noe hjelp i dette preparat. Har ikke lyst til å sette opp feller. Har stort sett latt dyr være dyr i min hage, men når en legger ned både tid og energi, er det trist å se hagen blir ødelagt.

Hilsen Eivor Andreassen

Hei Eivor

Det tilbys etterhvert mange forskjellige metoder for å jage vekk rådyr og andre dyr som gjør skade i hagen. Problemet er at dyrene er tilpasningsdyktige og etterhvert venner seg til det meste, når de finner ut at det ikke er farlig. De drives mer av sult enn av redsel, og når hagene frister med gode saker, er det vanskelig å motstå dette. Det mest effektive er selvfølgelig høye stakitt, men det er jo sjelden vakkert eller tillatt.

Årsaken til at de ikke spiser pinse- og påskeliljer vet jeg ikke eksakt, men det kan jo hende at liljeløk har en smaksingrediens dyrene ikke liker.

Siden du ikke vil legge ut noe, tror jeg kanskje at du kan finne noe som kan hjelpe deg på denne siden. http://www.mamut.net/lloyd/default.htm

Jeg har ikke prøvet noe av dette selv, men etter å ha undersøkt litt, ser disse produktene i alle fall ganske troverdige ut.

Lykke til med en jordrotte- og rådyrfri hage!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss