Leplanting/ Skrint jordsmonn

Ønsker å sette opp beplantning/ skjerming mot innsyn i hagen. Problemet er underlaget. Tildels svaberg og dårlig/mager jord. Er det mulig å bygge et bed oppå berget med en viss høyde og evt plante en hekk oppi dette? Hva slags hekk er da å anbefale? Ønsker i utgangspunktet noe med såpass høyde at det gir umiddelbar skjerming.

Stine

Hei Stine

Oj, dette var en utfordring. Det er som kjent lite som vokser på steingrunn.

;) ... men å evt. sette opp en naturstensmur eller bygge et bed av bord, går jo an. Det bør være minimum 70-80 cm. høyt og ha god drenering.

Hvordan det vil se ut estetisk, må man jo også vurdere. Regner med at det er ved sjøen siden du nevner svaberg.

Min første tanke gikk umiddelbart til å sette opp espalier og plante klatrende Vivendel/Kaprifol. De vokser i skrinn jord, og du kunne kanskje klare deg uten å lage kar. Ikke alle typer tåler salte vinder like godt, så sjekk nøye før du evt. går for et slikt resultat.

Hvis du ønsker en høyde som umiddelbart skjermer for innsyn, må du sannsynligvis grave dypt i lommeboken og kjøpe større planter.

Her er noen forslag til vintergrønne planter som gir mindre innsyn og som du kan kjøpe i store størrelser:

Barlind - Taxus baccata (Fortell den du kjøper hos hva du skal bruke den til, ikke alle kultivarer egner seg!) Barlind - Taxus media (Hybridbarlind) Buskfuru - Pinus Mugo Tuja - Tuja Brabant eller Smaragd

Utover dette, trives jo Rynkerose (Rosa rugosa) langs kysten, men igjen vil den bruke en stund før den gir god beskyttelse for innsyn.

Einer er også et alternativ, men disse får du sjelden kjøpt i store størrelser og kvanta på hagesentrene.

Kan det være en idé å kombinere noe av det ovenstående og ta de høye plantene der det er viktigst å ha lite innsyn og heller satse på noe som kommer etterhvert der det er mindre viktig?

Ønsker deg lykke til med prosjektet!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss