Skap stemning i hagen

Du har en hage, noen trær og busker samt noen blomster som titter opp her og der. Allikevel mangler atmosfæren som får deg til å ønske å spise måltidene ute, ta middagsluren eller vennesamlingen i hagen.

Umiddelbart går kanskje tankene til å ta frem et par stearinlys og noen hyggelige puter for å fiffe opp utemøblementet, noe som sikkert kan gjøre opp for noe av den manglende stemningen.... men .....

det finnes mange andre måter å skape en mer varig stemning i hagen og her skal du få noen tips til hvordan du kan tenke, når du skal "innrede" hagen i forhold til å skape den rette stemningen!

Aller først skal du ta en titt rundt deg inne boligen. Husk at uterom og terrasse er en forlengelse av hjemmet ditt, og merk deg derfor hvilke ting du synes er spesielt trivelige inne. Lignende ting bør du også forsøke å bruke ute.

Med dette i tankene er du allerede på vei til å skape et uterom med personlig preg og en stemning du trives i.

For eksempel; - Er du glad i sterke farger inne, skal du også bruke det ute. Er du glad i store mønstre inne, skal du velge planter med store blader og kanskje mønstrete bladverk. Samler du på spesielle ting; f.eks. frosker eller vannkanner, lager du et tablå av disse tingene også i hagen slik at du også kan nyte de når du er ute.

Har du interesse for hagearbeid og dyrking er det greit å ha plen og gress i store flater, men er du mindre interessert eller har liten tid til stell, vil jeg anbefale å ha planter i krukker og urner og markdekke i tre eller stein. Det finnes forskjellige typer vanningsanlegg til urner. Til mange av disse kan du koble et tidsur, som ivaretar vanningen når du er bortreist eller du bare ønsker å automatisere det i dagligdagen. Som urne kan du nesten bruke hva som helst, så lenge du kun skal ha de ute i sommersesongen. Skal urnene stå ute om vinteren, bør du forsikre deg om at de er av det frostherdige slaget.

For å skape stemning med krukker, skal du variere i høyde. Det går helt fint å

ha små oppstammede trær i urner med f.eks. lave hengeplanter i bunnen - rundt stammen. Hvis du plasserer små lys ved jordoverflaten i urnen, ("uplight"), vil det skape en flott stemning når kveldsmørket kommer. Husk at all utebelysning bør være av kategori IP 64. Det henviser til at lyselementene er konstruert slik at de tåler fukt og kulde.

Har du en plass der det passer å ha et spisebord, vil jeg anbefale å lage et "tak". Dette kan gjøres på mange måter, f. eks. ved hjelp av et seil (som fåes kjøpt på de fleste hagesentra) eller at man bygger en pergola, som det kan vokse klatreplanter i. Det vil gi følelsen av et ekstra rom i hagen, og kan få selv den minste lille hage til å oppleves større. Hvis du legger inn belysning i pergolaen vil du oppleve en "middelhavs-atmosfære" om kvelden, og du vil garantert bli sittende lengre ute og nyte sommerkveldene.

Rosebuer, lévegger og hekker er andre måter å lage rom på i hagen, og det i seg selv gir en helt spesiell stemning på en ellers åpen og upersonlig tomt.

Vann i hagen er blitt populært og det trenger ikke å være store installasjoner for at du skal ha glede av det. Et sort murerspann, nedgravd i bakken fylt med vakre stein i bunnen, blir et vakkert vannblink som er behagelig å hvile øynene på. Ønsker du å "gå litt lenger" kan du kjøpe et litt større, ferdigstøpt hagebasseng, men da skal du huske at du bør anskaffe deg pumpe- og rensesystem i tillegg. Det er også vakkert med undervannsbelysning i slike basseng. Lyden av en liten piplende fontene er heller ikke å forakte! For å unngå å måtte gjerde inn tomten (Brønnloven), må dybden fra vannoverflaten til fast bunn ikke overstige 20 cm.

Har du tatt beslutningen om vann i hagen, skal du vite at du automatisk vil få uventet besøk. Fugler vil komme for å drikke, kanskje kommer en frosk hoppende for å se om du har en passende bolig. Øyenstikkere og andre insekter du tidligere ikke har sett, vil komme og besøke dammen din, sannsynligvis også nabolagets katter, som ønsker å slukke tørsten.

Trives du med dyr i hagen, kan du satse på noen av disse tingene:

* Sommerfuglbusk, Lavendel tiltrekker seg sommerfugler.

* Bergknapp tiltrekker seg humler.

* Prestekrager tiltrekker seg marihøner.

* Fuglebad, fuglebrett og –hus samt vann tiltrekker seg fugler og insekter.

* Ved å sette opp ekornmater, lokker du til deg ekorn og ved å kjøpe de små iglo-aktige fletteburene i pil og plassere de på skyggefulle områder, kan du få besøk av pinnsvin.

Av tekniske ting, utover belysning og vanningsanlegg, vil jeg nevne at du kan skape stemning ved bruk av utehøytalere for dus bakgrunnsmusikk, boblebad, utekjøkken inkl. kjøleskap, vifter, egen gasspeis eller gass-bålområde og selvfølgelig grillen i alle tenkelige utgaver.

Til sist skal du ha minst ett område hvor du kan sitte komfortabelt på en plass hvor DU trives. Glem hva moten sier – velg det som gir deg en god opplevelse og avslappede dager! Omgi plassen med ting du liker å se, lukte, smake, føle og høre!

God sommer!