Liguster hekk som ikke vokser

Hei! For 4 år siden ble det kjøpt inn liguster hekk til 4 eiendommer. Vi får ikke hekken til å vokse noe nevneverdig. Hekken er tatt opp, og lagt drenering under, slik at det skal være i orden. Har du noen tips om hva vi kan gjøre for å få den til å vokse? Evt. hva som er gjort feil.

Kathrine

Hei Kathrine

Det selges to typer Liguster i Norge, de som beholder bladene på om vinteren, Vinterliguster=Ovalifolium og den løvfellende, Vanlig liguster=vulgare, som kommer i flere sorter. Disse har igjen forskjellige vekstformer og størrelser.

Som du skjønner er det litt vanskelig å si hva som kan være årsaken til at det ikke vokser som det skal hos dere.

Litt om hvordan man går frem ved planting av hekk:

Grav gjerne en grøft i ca. 50 cm bredde og sørg for at jorden er jevnt fordelt av god konsistens og gjennomvannet. Plantene skal settes i høyde med slik de sto i potten.

Har dere kjøpt barrotplanter, kan disse plantes både tidlig på våren (april

- mai) og sent på høsten (før frost). Containerplanter kan plantes hele sommeren, men helst ikke på den varmeste perioden midtsommers.

Foretas vårplanting, beskjæres plantene ned til ca. 15-20 cm høyde. Hvis det plantes om høsten beskjæres plantene først til våren, samme høyde.

Nyplantede løvfellende hekkplanter skjæres tilbake til 15-20 cm det første året. Deretter en gang året etter og siden opptil 2 ganger pr. år; første gang på ettervinteren/våren i god tid før knoppsprett, og andre gang rundt St. Hans. Hekken beskjæres kun i bredden inntil den har oppnådd ønsket høyde.

Husk at det er viktig å gi næring, gjerne i form av Blåkorn. 5 kg/100 m2 hver vår.

Liguster er ikke spesielt hardfør, og er sjelden herdige over herdighetssone 3. Vinterligsteren er ikke herdig lenger enn til sone 2, hvilket er langs kysten. Liguster er også salt-tolerant.

Jeg håper at noen av opplysningene ovenfor har gitt deg informasjon nok til å finne ut om dere har gjort noe feil. Har du ytterligere informasjo, så send meg gjerne det i et nytt spørsmål. Da vil jeg kanskje kunne hjelpe deg bedre.

Lykke til med å få tilrettelagt bedre for hekken deres.

Med vennlig hilsen fra Marit Næss