Nasjonalt plantehelseprosjekt

I 2009 gjennomførte Mattilsynet et tilsynsprosjekt som gjennomgikk importørenes rutiner for å unngå innførsel og spredning av karanteneskadegjørere og forbudsplanter. Dette videreføres i 2010.

Selv om plantehelsestatusen i Norge er god, melder Statens landbruksforvaltning om økte erstatningsutbetalinger i forbindelse med plantesykdommer i 2009.

Bevisstgjøring av bransjens ansvar samtidig med effektivisering av produksjonskontrollen og mer risikobasert tilsyn kan bidra til å redusere risikoen for spredning av karanteneskadegjørere. Dette kan igjen virke positivt ved at de samfunnsmessige kostnadene ved bekjemping av planteskadegjørere reduseres. For bransjen som helhet, og ikke minst for den enkelte som rammes, vil det ha stor betydning at erstatningsordningen fortsatt kan opprettholdes for viktige planteskadegjørere.

Det skal gjennomføres minst 130 tilsyn hos produsenter av planter både i veksthus og på friland fordelt over hele landet. Tilsynsperioden vil være fra medio april til slutten av september d.å. Sluttrapport vil foreligge i løpet av november 2010.