På ferie i egen hage

Hvordan få krydderurter, oliventrær og klatreplanter fra middelhavsland til å trives i hagen?

- Vi viser eksempler på dette og andre typer hager, så som en minimalistisk hage med betongelementer, sier landskapsarkitekt og grunder Line Mette Pedersen.

Hun er sjefsarkitekten bak en stor stand på Hagemessa 2010 på Lillestrøm, og har som mål å bli en riktig publikumsmagnet. Pedersen representerer firmaet Hageland fra Aurskog.

- Jeg er utdannet landskapsarkitekt og har et helhetlig blikk på det vi leverer. I år har vi slått oss sammen tre firmaer for å lage denne felles standen, en steinleverandør, en leverandør av massasjebad og oss på planteside. Vi dekker forskjellige områder, men setter det sammen til en helhet, sier Line Mette Pedersen.

- I middelhavshagen har vi lyse lette møbler, krydderurter, lavendel og klatreplanter. I designhaven har vi minimalistisk stil og stål og betongelementer, men det er likevel tegnet slik at det er bundet sammen med resten av standen.

Trender: Inne er blitt ute
–Når det gjelder hager har vi de senere år sett en trend til å bringe stuene ut i hagene, vi har hagemøbler som likner mer på vanlige stuemøbler, samt at fasiliteter som bad og kjøkken finner veien ut av huset og inn i hagen, fortsetter Pedersen. Folk er mer opptatt av å bruke hagen, og legger mer tid og penger i å gjøre det trivelig der.

Roser og stauder
–Ellers ser vi også når det gjelder beplantning at stauder og roser er på vei inn igjen etter en periode med grønne planter. På messen er vi likevel opptatt av å vise vintergrønne planter og plantekombinasjoner som står seg like godt sommer som vinter, avslutter Pedersen.