Valg av hekk

Hei,

Vi har lyst til å plante en hekk for å skjerme for innsynn og lett trafikkstøy fra en liten vei på oppsiden av huset (andre naboer ved siden av oss har forskjellige typer hekk som er etablerte, vi har nettopp flyttet inn) . Hekken kommer til å være på toppen av en liten skråning/helling på ca. 3 m.

Skråningen vender/heller til inngangspartiet til huset pluss en stor veranda.Vi har veldig liten erfaring med hage og sånt. Derfor lurer jeg på plantevalget. Det virker lettvint med thuja-hekk (tenkte litt på thuja "smaragd"), men er det det? Hekken vår bør være relativt smal og maks 2 m høy.

Hvis jeg skal plante thuja-hekk i disse tider (april/mai), er det noe spesielt jeg bør tenke på? Er det for tidlig å plante den i midten av april? Bør jeg vente? Vi bor i Bergen.

Mvh N.L

Hei N.L.

Thuja "Smaragd" er en flott og vintergrønn plante. Den skjermer for innsyn og er lite arbeidskrevende i tillegg til at den liker å stå et sted der det er god drenering. Det kan jo virke som stedet dere har, passer som plassering. De liker seg best i litt løs jord, så har du leire, bør du blande inn litt torvmuld.

Du må gjerne plante i april/mai. Når du planter, skal du passe på å legge ut en "svetteslange"(i jordskorpa) som gir vann regelmessig gjennom hele sommersesongen. På ute-kranen kan du koble på et tidsur (fås kjøpt i de fleste hagesentrene), slik at vanningen passer seg selv (gjerne på

natterstid) gjennom hele sommeren. Dette bør du gjøre de første 3-4 årene.

Etter dette bør de være så godt etablert og ha et så godt rotsystem at de selv vil kunne tilgene seg det vannet og næringen de trenger. Tuja skal ikke klippes før de har nådd den høyden du synes er maksimum høyde.

Lykke til!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss