Totalfredede svaner skutt med rifle

To totalfredede sangsvaner er blitt skutt med rifle ved Brusand sør på Jæren. Statens naturvernoppsyn er skuffet over at folk ikke respekterer loven.

 

En gårdbruker i området ved Brusand fant nylig to døde sangsvaner på jordet sitt. Dagen før hadde han sett begge svanene i tilsynelatende fin form, beitende i det samme området. Han kontaktet Statens naturoppsyn i Stavanger, som røntgenfotograferte svanene og sendte dem til obduksjon hos Statens veterinærinstitutt. Obduksjonsrapporten er nå klar, melder Stavanger Aftenblads nettutgave.

– Som vi mistenkte, er svanene skutt. Det ser ut til at et rifleskudd har gått tvers gjennom svanene. Vi har funnet inngangshull og utgangshull for prosjektilet, og obduksjonen bekrefter at dødsårsaken er de store indre skadene som følge av dette, sier Knut Henrik Dagestad i Statens naturvernoppsyn.

Sangsvanen er en sjelden og totalfredet hekkefugl i Norge. På grunn av den uvanlig kalde vinteren har mange sangsvaner omkommet på Jæren og i Sør-Norge i vinter. Dagestad synes det er trist at disse to svanene hadde overlevd en svært hard vinter og deretter møtte en slik skjebne.

– Det er både trist og provoserende at noen tar seg til rette på denne måten uten den minste respekt for naturmangfoldet rundt oss, og de lover som er laget for å ta vare på naturen, sier han. (©NTB)