Vakkert i høyden; trær som blomstrer

Trær gir hagen karakter, liv og farger. Velg gjerne trær som blomstrer og gleder deg det meste av året. Her finner du forslagene.

Trær gir hagen karakter og legger huset ned i terrenget. Trær med litt høyde, rammer på en måte inn husene. I tillegg gir trær rom for innsekts- og fugleliv. Trær er fine å leke i, og skaper variasjon og liv. Det er mange gode grunner for å plante et tre eller to.

– Nåletrær gir ikke samme fugleliv som lauvtrær. Ønsker du fugler i hagen trengs trær med blader på. Det er også bladtrærne som gir årstidsvariasjon og høstfarger, minner Marit Tveitevoll om. Hun er hagedesigner og bruker trær i de fleste hagene hun jobber med.

Konturer mot himmelen

Trær gir opplevelse både på avstand og tett på, og både på bakkenivå og i luften. En vakker trekrone gir fantastiske konturer opp mot himmelen hele vinteren. Under bladsprett, ved blomstring og i høstfarger gir treet et vakkert fargespill mot blå himmel.

Det råder en oppfatning om at trær passer best i store hager. Tveitevoll er ikke enig.

– Det gjelder bare å velge riktig størrelse og plantested. Et tre mellom deg og naboen gir en opplevelse av avstand til nabohuset. Fordi huset blir liggende bak treet, oppfatter vi det som avstanden er større. Selv småtrær klarer å skape rom og distanse, det er nyttig i et byggefelt.

En kompakt busk eller buskrekke vil ikke gi samme opplevelse. Det må litt høyde og en krone til for å skape rom, mener hun.

Her eller der?

Så hvor skal treet stå? Plasseringen av trær er like ulik som for planter generelt. Noen tåler både vær og vind, andre vil miste bladene hvis de står i trekk. Noen hovedregler har vi likevel.

Det finnes ikke så mange surjordtrær, de fleste liker kalkholdig jord. Magnolia trives imidlertid i kalksvak jord. I de sørlige områdene av Vestlandet trives magnolia. I mer vinterharde strøk kan blomstene fryse i stykker om vinteren, eller trærne dø av frost. Den magnoliasorten som kan overleve snørike vintre, er Magnolia stellata. Den blir lav, men kan klare seg og blomstre rikt hvis den får stå lunt og i full sol.

De fleste blomstrende prydtrær trenger full sol for å gi rik blomstring. I varmere land vil folk plante trær for å få skygge. Hos oss er det viktigere å huske at trær kaster skygge, og den skal ikke nå verken din eller naboens sitteplass i solen. Trær vil også kaste skygge for andre vekster. Det betyr ikke at du ikke kan plante trær, det betyr bare at når du planter treet må du ta hensyn. Og allerede når treet plantes, bør du plante de skyggetålende sortene der hvor treets skygge vil falle.

Flere muligheter

Lurer du på hvor høyt treet blir og hvor langt skyggen vil nå?

Plantesenteret bør kunne svare på hvor høyt treet blir. Sier de fire meter, kan du sette en fire meter lang list ned på bakken en solrik dag. Da ser du hvor langt skyggen når. Husk at den vil nå enda lengre når solen står lavt på himmelen.

Det kan være trivelig og skjermende med et tre eller to mot nabohuset. Vær imidlertid oppmerksom på naboloven. Treet må stå minst 1/3 av sin egen høyde i avstand fra nabogrensen. Unngå å plante trær som blir høye for tett på naboens eiendom. Det er trist å måtte skjære ned et stort tre.

– Tenk smart. Har du et blomstrende tre, bør du oppleve det så ofte som mulig i blomstringstiden. Sett det gjerne ved innkjørselen, eller et annet sted hvor du oppholder deg flere ganger til dagen. Det kan også være trivelig med blomstrende trær som kan oppleves innenfra, forteller hagedesigneren.

Lang eller kort blomstring?

Hvor lenge blomstringen varer, avhenger av været. Jo varmere det er, jo hurtigere går prosessen. Dette gjelder alt som blomstrer, prosessen går fortere i varmen.

Vil du ha lang blomstring bør du velge trær som blomstrer tidlig, da er det mulighet for at det ennå er kaldt når knoppene åpner seg, og det finnes mange vårblomstrende trær å velge blant.

De fleste kjenner blomstrende kirsebær, men også innen denne arten finnes flere alternativ.

Vanlige hengende kirsebærtrær er fine mens de blomstrer. Men som tre er de unnselige, verken bladverk eller greiner er spesielt dekorative, og de er ikke så majestetiske som de mer oppadrettede kirsebærtrærne. Hengende kirsebærtrær tar også mye plass i hodehøyde, og kan lett bli stående i veien i en liten hage. Da kan det være bedre å bruke trær vi kan bevege oss under.

– Søylekirsebær blir høye og slanke og gir mulighet for å plassere et tre i en trang hage. De tar lite utsikt, men skaper likevel fin variasjon. Også til funkishuset passer søylekirsebær godt, det er noe med at formen passer til huset, mener Marit Tveitevoll.

Frukttrær med og uten frukt

I en liten hage kan du godt kombinere det nyttige med det vakre. Frukttrær har fin blomstring, bærer frukt om høsten og har anlegg for å bli fine trær.

Hvis du ikke nødvendigvis er ute etter frukt, kan du velge pryd-frukttrær. Prydepletreet Malus purpurea får, i motsetning til ordinære epletrær, røde blomster. De har også litt rødt i bladverket. Det samme har bladverket til prydplommetrær. Hagtorn var i sin tid populære trær. På Østlandet er det fortsatt mye brukt, og med god grunn. Dette er nydelige trær som får vakre blomster. Et annet tre som var mye brukt før, er gullregn. Fordi det har giftige belger gikk treet nesten ut av bruk. Nå er det podet frem en ny sort gullregn. Den har større blomster enn den gamle, men er mindre giftig. Liker du gult og har plass til en gullregn, bør valget være klart.

Både gullregn og hagtorn blomstrer for øvrig om forsommeren. De er vakre trær i seg selv og tåler fint beskjæring.

Det glemte norske

Et lite alternativ er Prunus cistena. Det er et lite dvergplommetre med blodrøde blader som har myriader av vakre, rosa blomster i mai. Det er så lite at det endatil kan plantes på en terrasse for å gi liv, eller i et bed hvor du ønsker høyde.

Et stort alternativ er hegg; Prunus avium. Hegg blir store, skjermende kratt som byr på fantastiske blomster. Hegg er viltvoksende på Sørlandet.

Rogn, Sorbus aucuparia, er et prydtre vi burde bruke mer. Det byr på vakker blomstring, fine bær og enestående høstfarger. Det vil si full pakke i tre sesonger. De fleste oppfatter nok ikke norsk rogn som et edelt prydtre. Svensk asal, Sorbus intermedia, har grålig bladverk. Det brukes mye i parker og alleer, men mangler de fine høstfargene.

Klipperegler:

• Alle blomstrende trær kan holdes nede ved at de beskjæres. Epletrær er enklere å holde lave enn plommetrær, de har en tendens til å vokse i høyden. Men også de kan holdes nede. De vårblomstrende trærne danner blomsterknopper om høsten. Hvis du beskjærer like etter blomstring mister du ikke av blomsterfloret.

• Hvis du skal foreta en kraftig beskjæring, og risikerer å få store sårflater, er vinteren eller tidlig vår et bedre tidspunkt. Da mister du blomstringen det året, men treet blir mindre skadet på sikt.

• De høstblomstrende kan beskjæres om vinteren.