Ønsker mer solbær og rips som ferskvare

Lønnsom produksjon og omsetning av økologisk Ribes for friskkonsum og foredling, skriver bioforsk.

 

Det er målet for et fireårig prosjekt som nå avsluttes med et internasjonalt seminar. Andre land har større tradisjoner med Ribes-dyrking, men norske dyrkere øker arealet med mål om en større andel av ferskvaremarkedet.

Det meste av dyrkingen foregår i Polen og Storbritannia, men både de baltiske og skandinaviske landene har betydelig produksjoner. I Norge har arealene av disse bærartene også økt de senere årene.

Større interesse

- Etter hvert som kunnskapen om og interessen for de helsemessige sidene av vårt kosthold har økt, har interessen for frukt og grønt økt vesentlig. Bær av Ribesartene har særlig god helsemessig verdi. Det er en viktig grunn for økt forbruk og etterspørsel.

Det sier seniorforsker Arnfinn Nes i Bioforsk, som har ledet det norske prosjektet som eies av Morten Utengen som driver Bærgården i Sylling i Lier. Han kaller seg realist i forhold til ferskvaremarkedet, som domineres av jordbær og bringebær.

Les mer om saken på bioforsk sine sider:

http://www.bioforsk.no/ikbViewer/page/forside/nyhet?p_document_id=66594