Vask før maling

En undersøkelse gjennomført av Gallup for Jordan avdekker at nesten en fjerdedel maler huset uten å vaske først. Det kan bli skjebnesvangert.

9 trinn til et sommerklart hus

1.Bruk trykksprøyte med husvask med sopp- og algedreper. Påfør nedenfra og opp, så det ikke blir skjolder. Jobb med et 2 -3 meters bredt felt i hele høyden om mulig. Trenger du å male huset velger du Jotuns Kraftvask som et kraftigere rengjøringsmiddel.

2.Følg instruksjonen på vaskemiddelflasken, og la middelet virke lenge nok, men ikke så lenge at det tørker – cirka 2-5 minutter.

3.Spray husvask på kosten og skur lett over.

4.Skyll ovenfra og ned med hageslange. Høytrykksspyler anbefales ikke da den fort kan blåse av maling som sitter godt nok og jobben blir større enn nødvendig.

5.Sjekk at veggene er tørre før du eventuelt går løs på malejobben.

6.Skrap av løs maling, bruk eventuelt stålbørste hvis du har kommet ned på bart treverk.

7.Påfør grunning på de bare flekkene (VIKTIG!). Mal de bare flekkene før hele veggen males med to strøk.

8.Benytt en kvalitetspensel eller del opp malejobben i for eksempel to og to bord, bruk egnet rull, legg på godt med maling og etterstryk med pensel.

9.Vinduer, omramminger, dører og vindskier slites mer og bør ses over oftere. Gi vindusrammene en runde med lett slipepapir etter vask, før de males.

 

- Hvis man maler uten å vaske, gjør man faktisk en bortkastet jobb. Ikke bare må malerjobben gjøres om igjen innen kort tid, sannsynligvis må veggen også skrapes for å få et akseptabelt sluttresultat, sier fagmann og produktutvikler i Jordan, Jostein Brekka.

- Vinduer pusser vi flere ganger i året. Sannsynligvis samler det seg dobbelt så mye støv, smuss, soppsporer og salter på de ru og uhøvlede veggene våre. Å male direkte på et slikt underlag gir derfor svært dårlig heft og dårlig trebeskyttelse, fortsetter Brekka.

Vasker du huset hvert år vil husfargen se like frisk og fin ut år etter år. På den måten kan du nyte resultatene av malingsarbeidet lenge.

– Husvasken gir også en svært god anledning til å få oversikt over husets status. Da vil man oppdage om malingen er så tynn at det nesten flasser, om det er råte, grønske, sopp eller andre skader. Hvis man følger vedlikeholdsintervallene som anbefales fra malingsprodusenten og maler før malingsfilmen er nedbrutt, slipper man å skrape – det er bare å gå direkte på med to strøk etter vask!

Husvasken kan gjerne gjøres i regnvær, da kan rengjøringsmiddelet sitte lenger på veggen uten at den tørker og får lenger tid til å virke på underlaget. Når veggen skal males, må man imidlertid vente til værmeldingen spår tørre dager for å få gode tørkeforhold til malingen.

- Velg godt utstyr og maling av god kvalitet når du skal gjøre jobben. Da slipper du overraskelser og sparer både tid og krefter, avslutter Brekka.