Svalbard Globale frøhvelv: Rundet en halv million frøprøver

Tusenvis av nye frøprøver er kommet til Longyearbyen for deponering i Svalbard Globale frøhvelv. Over en halv million unike frøpakker fra matplanter er deponert i hvelvet, som nå er den samlingen med størst variasjon av frøprøver i verden.

Forsendelsen som landet i Longeyearbyen nylig inneholdt blant annet frøprøver fra Colombia, Peru, Mexico, USA og Russland.

Framtidas kulturplanter

- Vi har passert en milepæl med å passere en halv million prøver, sier landbruks- og matminister Lars Peder Bekk.

- Så raskt som jordas klimaforhold endrer seg, er det særdeles viktig å ta vare på det genetiske mangfoldet vi har i alle verdens kulturplanter. Det er i disse genene vi skal finne fram til egenskapene som gjør framtidas kulturplanter effektive i framtidas klima. Dette er helt nødvendig for å sikre jordas befolkning tilstrekkelig tilgang på mat. For i løpet av 40 år må verdens produksjon av mat dobles, sier Brekk.

Sikkerhetsnett

Svalbard Globale frøhvelv er det endelige sikkerhetsnettet for verdens mangfold av matplanter. Hensikten med frøhvelvet er å trygge verdens viktigste genetiske planteressurser for mat og landbruk med et maksimalt sikkerhetsnivå. Frøhvelvet tilbyr gratis oppbevaring av sikkerhetsduplikater for frøsamlingene som befinner seg i frøbanker rundt omkring i verden.

Fjellanlegg i permafrosten

Svalbard Globale frøhvelv ligger omtrent 1 km i luftlinje fra Longyearbyen flyplass, og er i sin helhet et fjellanlegg sprengt inn i permafrosten (minus 3-4 grader Celsius). Anlegget er designet for en tilnærmet ”uendelig” levetid.

Frøhvelvet består av tre separate fjellhaller som hver har lagringskapasitet til 1,5 millioner frøprøver. Ved hjelp av eget, elektrisk maskineri drevet med strøm fra det lokale energiverket skal anlegget holde en konstant innetemperatur på minus 18 grader Celsius. Hallen rommer lagerreoler der de forhåndspakkede eksemplarene av matfrø fra depositørene (avgiverlandene) er plassert.