Nytt fagskolestudium på Vea

Anleggsgartnerteknikerutdanningen har vært borte siden midten av 1990-tallet. I oktober er det nye studiet tilbake på Vea – Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører på Moelv i Hedmark.

Studiet har vært savnet av bransjen i lang tid. - Etter at anleggsgartnerteknikerutdanning forsvant, har gapet mellom anleggsgartnerutdanningen og landskapsingeniøren vært stort, mener Tor Jørgen Askim i Norske anleggsgartnere – miljø og landskapsentreprenører (NAML). Han har selv gått den gamle teknikerutdanningen. - Det vi ser her er et helt annet opplegg. Implementering av kompetanseområdene er helt forskjellig, sier han. Askim mener at bransjen blir møtt med strengere krav til dokumentasjon og har savnet anleggsgartnerteknikeren som en person med ansvar for dokumentasjon og fagkompetanse.

Utviklet i samarbeid med bransjen

Den 2. mars ble studieplanen for det nye fagskolestudiet overrakt av representanter fra Vea til NAML. Arbeidet med studieplanen er utført i tett samarbeid med ulike fagpersoner fra anleggsgartnerbransjen, for å få til en best mulig yrkesrelevant utdanning. Vea har sendt søknad til NOKUT om å bli godkjent som tilbyder av anleggsgartnerteknikerutdanningen, og håper at den vil bli godkjent slik at skolen kan ta imot de første studentene 4. oktober 2010.

Planleggingen av studiet har pågått siden høsten 2008. - Vi hadde ikke kommet fram til dette produktet uten god og tett dialog med bransjen. Vi mener vi har kommet fram til et produkt som holder høy faglig kvalitet, sier rektor Hildegard Johannessen.

Bransjetilpasset

Studiet blir bransjetilpasset. Undervisningen vil foregå i vinterhalvåret. Studentene vil dermed ha mulighet til å jobbe som anleggsgartner i perioder hvor det er fullt trykk i markedet. Studiet vil gå over to vintre. Det åpnes allerede nå for søknader og det vil bli løpende opptak til fagskolestudiet. - Vi kan ta imot 15 studenter for det første kullet, opplyser Hildegard Johannessen. I utgangspunktet har skolen planlagt å kjøre oppstart av studiet annethvert år. Men hvis pågangen blir stor, åpnes det for årlig oppstart.

Avdelingsleder for gartnerrelaterte fag ved Vea, Østen Lybeck, ser lyse tider for anleggsgartnerne framover. - Vi ser at det er mange store utbygningsprosjekter på gang, i tillegg er jernbanen i vinden. Det er bare for anleggsgartnerne å kaste seg inn på dette enorme markedet. Med en tilleggsutdanning som anleggsgartnertekniker, vil man stille bedre rustet for å hevde seg som anbudssøker, sier han.

Les mer om skolen på Veas internettsider.