Lavere bruk av plantemidler

 

Total omsetning av plantevernmidler for 2009 er klart lavere enn de tre foregående årene, men noe høyere enn for 2005, skriver mattilsynet på sine sider.

Omsetningsstatistikken har vært sterkt preget av innføringen av et nytt differensiert avgiftssystem i 1999, med justeringer høsten 2004. Endringene i 2004 førte til hamstring (økt import) av enkelte midler som ville få høyere avgift, og tallene for 2005 var tilsvarende lave.

Størst nedgang for glyfosat

Den betydelige nedgangen i omsetning av ugrasmidler skyldes hovedsakelig mindre salg av glyfosat; 175 tonn virksomt stoff mot over 300 tonn de foregående tre årene. I tillegg til nedjustering av lagerbeholdninger kan en del av reduksjonen trolig forklares med en sein regnfull høst med vanskelige forhold for glyfosatsprøyting i korn.

Nedgang for sopp- og skadedyrmidler

Det var noe redusert bruk av soppmidler sesongen 2009 som følge av betydelig forsommertørke i de store kornområdene med lite soppangrep. Mange dyrkere kuttet dermed ut den første sprøytingen i høstkorn.

Det var generelt sett lite insektangrep i 2009, og dermed ble også omsetningen av skadedyrmidler noe redusert.

Bruksstatistikk fra SSB

Statistisk Sentralbyrå har gjennomført spørreundersøkelser for sesongene 2001, 2003, 2005 og 2008 for å lage bruksstatistikk for plantevernmidler i jordbruket. Dette ble gjort bl.a. for å få reelle tal på hvor mye plantevernmidler som faktisk ble brukt i en del kulturer.

www.mattilsynet.no