Nytt økologisk frøavlsprosjekt

Tilgangen på økologisk produsert engfrø har vært synkende de siste åra. For å stimulere til mer økologisk frødyrking blir det i år satt i gang et nytt fireårig prosjekt. Prosjektet tar tak i hovedutfordringene for den økologiske frøavlen, nemlig å bedre konkurransevne mot ugras, optimal næringsforsyning og sikrere innhøstingsmetoder, skriver bioforsk på sine hjemmesider.

Grovfôrdyrkinga står sentralt i det økologiske landbruket, og regelverket krever det at det benyttes økologisk såvare når ny eng og beite skal etableres. De tre siste åra har imidlertid tilgangen på økologisk produsert engfrø vært synkende. I 2008 var den økologiske engfrøproduksjonen nede i om lag 50 tonn, som er mindre enn halvparten av behovet.

For å sikre tilgangen til økologisk produsert engfrø av hovedartene timotei, engsvingel og rødkløver blir et nytt fireårig økologisk frøavlsprosjekt satt i gang i 2010. Prosjektet, som har tittelen 'Sikker forsyning av norsk økologisk engfrø', er et såkalt 'kompetanseprosjekt med brukermedvirkning' (KMB). Finansieringskilder er Norges forskningsråd og brukerne Felleskjøpet Agri, Felleskjøpet Rogaland Agder, Strand Unikorn og Norsk frøavlerlag. Det totale budsjettet over fire år er på om lag 2,4 mill kroner, hvorav Norges forskningsråd bidrar med 2 millioner kroner.

 Prosjektet tar tak i hovedutfordringene for den økologiske frøavlen som er å bedre konkurranseevnen mot ugras ved etablering, sikre næringstilførselen til frøenga både om høsten og om våren, og å bedre innhøstingsmetodene. Prosjektet vil stimulere til økt økologisk frøproduksjon for å sikre at mangel på frø ikke skal være til hinder for å nå Regjeringens mål om 15 % økologisk landbruk innen 2020. Det er også lagt opp til nært samarbeid med den svenske kampanjen 'ECOVALLFRÖ'.

www.bioforsk.no