Planter som vaksinefabrikk

Bioforsk Plantehelse leder vaksineprosjektet PlantVaccine der norske, indiske og østerrikske forskere ser på muligheten av å benytte tobakksplanter som fabrikk for produksjon av dengue vaksine.

Dette prosjektet finansieres bl.a. av Norges Forskningsråd gjennom forskningsprogrammet GLOBVAC - Global Health and Vaccination Research.

- Vanligvis produseres vaksiner i gjær, cellekulturer eller bakteriekulturer, forteller seniorforsker Jihong Liu Clarke ved Bioforsk Plantehelse. Slike produksjonsanlegg er imidlertid svært kostbare og forskerne er derfor på jakt etter nye metoder for en mer kostnadseffektiv vaksineproduksjon.

En mulighet er å benytte planter som vaksinefabrikker. Tradisjonelt dyrkes planter som mat for mennesker og dyr, men grønne planter kan også brukes til å produsere vaksiner, biofarmasøytika og andre proteiner. Kostnaden ved å produsere vaksine i grønne blader er om lag en hundredel av kostnaden ved å produsere i tradisjonelle cellekulturer, forteller Clarke. Dersom man lager en "spiselig" vaksine, f eks i salat; er det imidlertid mulig å redusere kostnadene ytterligere.

Tobakksplanten viser seg særlig egnet til vaksineproduksjon, forteller Clarke. Tobakk dyrkes innendørs, bladene høstes før blomstring og avfall behandles ved autoklavering. Det er også et poeng at tobakksplanten verken benyttes til mat eller dyrefôr. Tobakk forbindes vanligvis med hjerte- og karsykdommer, kreft og andre helseproblemer. I framtiden kan vaksineproduksjon imidlertid gi tobakksnæringen et nytt og mer positivt bein å stå på.

Les mer på Bioforsks hjemmeside