Gulrot får fart på magen

Gulrotutvalget er firedoblet på ti år. Det gjør godt for norske mager.

De siste ti årene har Bama økt salget av gulrøtter med 45 prosent.

– Dårlig fordøyelse er folkesykdom nummer én i Norge, og rotgrønnsaker som gulrot og kålrot inneholder mye kostfiber som gjør godt for magen, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama.

Svært mange har treg mage, luft i magen eller sure oppstøt. Ifølge Arsky er problemet økende siden stadig flere har stillesittende arbeid.

– Men også de med en uregelmessig hverdag sliter, for eksempel helsearbeidere som jobber skift, transportarbeidere og forretningsfolk som reiser mye. Også mange eldre har mageproblemer.

– Mange lar være å gå til lege når de har magetrøbbel. Det er trist, fordi det kan føre til utposninger i tarmen, hemoroider og i verste fall tarmkreft, sier Gunn Helene Arsky.

Sitter stille
Kostfibrene i gulrøtter suger til seg væske i tarmen, noe som gjør avføringen myk og lett å få ut. På den måten forebygger man sykdommer, og man får en behagelig tarmfunksjon.

Stillesitting er en av hovedårsakene til at flere enn før får fordøyelsesproblemer, og mosjon kombinert med mer fiber i kosten er det beste botemiddelet.

– Når vi spiser mer fiber er det viktig å samtidig øke væskeinntaket. Smoothie er en fin kombinasjon, fordi den inneholder hele frukter og bær, samtidig som den er flytende og gir væske, sier ernæringsfysiologen.

Gulrøtter har også flere andre gunstige egenskaper. De er rike på betakaroten som omdannes til A-vitamin i kroppen. A-vitamin er blant annet viktig for nattesynet. Dessuten kan betakarotenet i gulrøttene styrke kroppens forsvar mot infeksjoner og unormal celledeling.

Rå gulrøtter er litt mer tungt fordøyelige enn kokte, men uansett er alle gulrøtter fulle av fiber og bra for fordøyelsen.

Stor utvikling
De siste årene har det skjedd mye på gulrotfronten i Norge. For ti år siden fantes det sju sorter i Norge, nå finnes det 26.

– Smaksgulrøtter og knaskerøtter er blitt en stor suksess. I tillegg selges det mer økologiske gulrøtter enn før, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

Frukt- og grøntgrossisten har vært involvert i flere forskningsprosjekter på gulrøtter de siste årene.

Jordtemperaturen påvirker smaken på gulroten. Gulrøtter som er dyrket i høyereliggende strøk gir sterkere smak enn de som dyrkes i lavere strøk,

– Snacksgulrot og smaksgulrøtter er et resultat av denne forskningen, sier Hanne Linnert i Bama.

Åtte av ti gulrøtter som selges i Norge, er dyrket her i landet.