Eksotisk frukt og bær vet man hva er, men hva med eksotisk grønt? Grønnsaker som for eksempel mizuna, pac choi, amarant, shungiku og vannspinat. De er faktisk lette å dyrke økologisk i Norge, og trenger ikke lengre å være en eksklusiv importvare.
Ukjent ressurs
Bladgrønnsaker inneholder helsemessig gunstige stoffer blant annet enzymer, mineraler, fiber, antioksidanter og klorofyll. Det er ikke mange av disse grønnsakene som man får kjøpt i alle matvarebutikker. Grunnen til det er at de er fortsatt en ukjent ressurs for norsk kjøkken og at holdbarheten av bladgrønnsaker er kort. Derfor er det ikke lett å få stabil plass i grønnsakshylla, spesielt når de importeres.
Utfordringen for å dyrke disse grønnsakene i Norge ligger i å velge riktig sort, og at en sår til riktig tidspunkt slik at de ikke løper i stokk. Ellers trenger de ikke mye stell. De fleste sortene tåler flere minusgrader og når de beskyttes mot altfor sterk kulde i veksthus eller kaldbenker, er det bare mangel på lys i vinterperioden som hindrer dem å vokse i Norge nesten året rundt.
Kan gjenhøstes
Noen trenger oppal, andre sorter kan sås direkte ut. Det som er også en fordel med de fleste sortene er at de kan gjenhøstes. I tillegg kan man høste flere sorter på flere stadier. Små blader kan brukes som baby leaves, litt større blader som vanlig salatblader i salatskåla og de helt utvikla blader og stengler kan brukes i suppe, til wokmat eller til damping. Dette er en egenskap som gir bonden flere dyrkingsmuligheter. Noen sorter dyrkes for å høste blomsterstengler også.
Norsk produksjon
Produkjon av asiatiske grønnsaker er allerede i gang flere steder i Norge. For eksempel gjelder det Eksotisk grønt i Trøndelag, IMAT- Internasjonal matarena i Troms og Asiamat i Telemark. Men å skaffe frø er ikke like enkelt. Per i dag er det ingen norsk frøproduksjon, men det finnes noen firmaer som selger importerte frø. Men det beste ville være å avle riktige sorter direkte i Norge.
Det er bakgrunnen for prosjektet til Siv-Lene Gangenes Skar fra Bioforsk Øst Landvik. En vellykket norsk produksjon av økologiske frø kan åpne for en ny satsing i landbruket.
- Nøkkelord
- Hage