Julens blomstrende glede

Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) har valgt julegleden som månedens blomst i november.

– At vi hvert år til jul, tradisjonen tro, kan pynte med juleglede i stuen kan vi takke den franske planteforedleren Lemoine Nancy for, forteller Tonje Bergh informasjonsansvarlig i OBP.

- Julegleden ble til i 1891, da Lemoine krysset to viltvoksende arter og fikk frem den lille lyserøde julegleden som han kalte Begonia etter den franske botanikeren Michael Begon, opplyser Bergh.

Lange tradisjoner

I mer enn hundre år har julegleden vært en av de viktigste juleblomstene i Norge. Allerede i 1903 kom de første julegledene i handelen, og den ble etter hvert så populær at mange mente den bidro til stueplantenes store og raske utbredelse i Norge i første halvdel av 1900-tallet.

Julegledens opprinnelse

Begonia x cheimantha, julebegonia eller juleglede, har sin opprinnelse i en krysning mellom Begonia dregei og Begonia socotrana, første gang i Frankrike i 1891. Begonia socotrana vakte først og fremst oppsikt på grunn av sin evne til å blomstre om vinteren, og arten ble derfor en viktig krysningspartner når det gjaldt å fremstille vinterblomstrende begonia.

Tips til stell av julegleden

• Pottejorden må holdes jevnt fuktig.

• Regelmessig vanning med lunkent vann er best.

• Pass på at det ikke blir stående vann på skålen, begonia liker å bli stående med ”føttene i vann”.

• Julegleden trives best ved 18-20 grader

• Plasser julegleden på en lys plass, ved for mørk plassering faller blomstene lett av.

• Julegleden trives best ved jevn temperatur. Unngå trekk

Norske julegleder

Selv om julestjernen etter hvert har erobret toppen av tronen over solgte juleblomster i Norge, selges det fremdeles et betydelig antall julegleder i tiden før jul. Julegleden finnes i fargene hvitt og rosa, og i mange ulike størrelser. Nå er det et godt utvalg av julegleder og andre juleblomster i de norske blomstergartneriene rundt om i landet. Opplysningskontoret for blomster og planter kan anbefale en tur til det lokale gartneriet for en prat med gartneren om årets juleproduksjon, og med mulighet for å ta bilder før gartneriene tømmes for blomster.