Sjarmerende alpefiol

Opplysningskontoret for blomster og planter har valgt alpefiol (Cyclamen persicum)til månedens plante i oktober.

- Alpefiol er en tidløs vinterblomst, en klassiker som kan lyse opp i stuer gjennom hele høsten og vinteren, forteller Informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP). - At alpefiolens lille brune stengelknoll midt i mørket kan forvandle seg til den vakreste, blomstrende potteplante er som et lite eventyr, fortsetter Bergh

Navnet Cyclamen kommer av gresk; kyklaminos, som i sin tur kommer av kyklos, sirkel, krets. Arten kommer fra det østlige middelhavsområdet samt de vestre delene av Asia.

Det sies at alpefiolens stengelknoll er en yndet matrett for grisene i Frankrike og Italia

Flott forvandling

Blomsterknoppen ser ut som den er blitt dreid rundt sin egen akse, noe som gir den slanke blomsterknoppen et elegant utseende. Når så blomsterknoppene folder seg ut, skjer det en fantastisk forvandling der kronbladene slås helt tilbake. Da kan blomstene minne om lette sommerfugler, som flagrer over de dekorative, hjerteformede bladene.

Liten, mellom og stor

Takket være iherdig foredling finnes det foruten storblomstrede sorter også planter med små og mellomstore blomster. De småblomstrede er fremstilt ved å krysse storblomstrede alpefioler med den opprinnelige ville arten. Enkelte av de småblomstrede alpefiolene har duftende blomster. Bladene og blomstene vokser opp fra en knollformet jordstengel. Bladene er grønne, nesten runde og med et meget varierende mønster i sølvgrått og grågrønt. Blomsterfargen varierer fra hvitt eller blekt rosa til mørkt fiolett eller klassisk cyclamenrødt og med alle nyanser imellom.

Vase med alpefiol

Ønsker du å lage en spennende bukett, kan du jo prøve med alpefiol. Klipp av blomstene på planten og sett de i en lav vase. En spennende og uvanlig overraskelse.

Tips til stell

Trikset med å få alpefiol til å trives, er å la den akklimatisere seg. Jo svalere den står, jo lettere vil du få den til å trives. Alpefiol bør settes så lyst som mulig for at knoppene skal utvikle seg, men ikke i direkte sol. Under blomstring skal planten vannes en godt hver gang, men det er viktig at jorden rekker å tørke lett ut mellom vanningene. Det kan være lurt å vanne på skålen fremfor i jorden. Med riktig stell kan alpefiol leve i mange år.