Engletrompet

Hvordan skal man få Engletrompet til å overleve i en relativt god kjeller Er det riktig at mange gartnere ikke anbefaler å plante Blankmispelhekk, gr. ofte sykdom

Vennlig hilsen Gerd Bunes

Hei Gerd

Engletrompeten (Brugmansia) kan du forme slik at du synes den er passe størrelse for overvintring og gjerne fjerne de fleste bladene før du setter den i kjelleren. Bladene faller jo av uansett! Finklipping/forming av planten gjøres til våren, da ser du også lettere hvor den får nye skudd.

Kjelleren bør være "mørk" (Engletrompeten tåler litt lys eller lyspærelys) og frostfri. Gjennom vinteren gir du minimalt med vann - planen er i dvale og skal derfor ikke anspores til vekst før du tar de frem til våren.

Lykke til!

Når det gjelder anbefaling/fraråding av Blankmispelhekk, er det like mange meninger om dette som det er gartnere. Blankmispel kan få frukttrekreft og den fryktede sykdommen Pærebrann, men det er få tilfeller totalt sett. Hvis du skal plante hekk, skal du kjøpe det på et sted hvor du føler at de du handler av kan gi deg god informasjon om plantens stell og videre liv. I tillegg skal du kjøpe sunne, lubne og solide planter. Jeg vil ikke direkte fraråde å kjøpe Blankmispel, men hører du at Pærebrann har vært i ditt distrikt, bør du kanskje vurdere en annen type hekk.

Med vennlig hilsen fra Marit Næss