Sykdom på buksbom

Hei

Har Buksbom hekk / bamse som grenene er blitt brune og dør. Tror det er sopp? Eller er dtte noe annet? Hva kan gjøres? Finnes det noen gift mot soppen?

Mvh Kari Larsen

Hei Kari

Det finnes en soppsykdom (cylindrocladium) som går på Buxbom og som har blitt hodepine for mang en Buxbom-elsker. Symptomene er at bladene får brune flekker og etterhvert dør og faller av. Jeg har sjekket med det engelske hageselskapet (RHS) og kan ikke se at det pr. idag er utviklet noe sprøytemiddel mot denne soppen. Har dog hørt at enkelte hageeiere mener at det hjelper å sprøyte kobberholdige midler mot dette, men det må ansees som et kjerringråd som jeg ikke kan gå god for.

Ellers er det alltid sånn at Buxbom trives best i halvskygge og så hvis din har stått i solsteken, kan det hende at bladene er svidd av solen. Hvis det er tilfelle, kan du forsøke å gi masse vann for å kompensere for evt. uttørring.

Jeg håper det er uttørring og ikke sopp. Hvis det dog skulle vise seg å være sopp, er det fint om du kan brenne planten straks det er mulig, for soppen sprer seg med sporer som igjen spres med vinden. Det er derfor viktig å begrense et evt. skadeomfang til andre hager!

Med vennlig hilsen Marit Næss