Små gartnere varmer opp til våren

17. september får barn på femtetrinnet over hele landet prøve seg som gartnere. I tillegg til å sikre en vakker vår, er målet at barna skal lære mer om løkblomstenes liv.

- Vi vil lære barna om blomsterløk ved å gi dem en annerledes skoledag, sier informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Gartnere for en dag

OBP deler ut 60.000 blomsterløk til barn på femtetrinnet over hele landet. 17. september skal elevene selv få prøve seg som gartnere. De skal plante både påskeliljer, krokus og tulipaner, som skal sikre et fargerikt fokus i skolegården til våren.

- Med det landsomfattende prosjektet ønsker vi å lære barna om næringen som ligger i løken, og om hvordan blomstene i løpet av våren vokser frem og setter farge på tilværelsen, fastslår Bergh.

De fleste klassene velger å plante løken i skolegården. Andre bestemmer seg for å pynte opp et aldershjem eller en park i nærområdet.

Teori og praksis

- Dette er en fin måte å kombinere teori og praksis i undervisningen. Sammen med blomsterløken får nemlig klassene tilsendt et hefte med informasjon om løk og planting, forteller informasjonsansvarlig i OBP. I dette hefte kan de lese mer om blomsterløkens historie, blomsterløkene gjennom årstidene og hvordan løkene får navn. Berghs intensjon er at plantingen vil feste seg i barnas hoder som noe lærerikt og som et godt minne.

Slik planter du blomsterløk:

• Finn et passende sted å plante, for eksempel i plenen eller mellom små busker og stauder.

• Grav et romslig hull med jevn bunn.

• Alle blomsterløker av same sort, bør samles i grupper.

• Pass på at løkens spiss peker oppover og at plantedybden er 2 ganger løkens høyde.

• Legg jorden tilbake og pakk godt.

• Gjennomvann skikkelig.

• Skriv navnene på løkene på en stikketikett. Da vet du hvor du har plantet løkene.