Hvor billig kan man få det?

En gjesteskribent har sine dilemmaer. Hva skal man finne på? Har jeg snakket om dette før? Har andre tatt det opp andre steder, eller, eller……

Det dumme er jo at man blir smigret og sier JA – klart jeg skal skrive noe. Og nå er vi kanskje plutselig ved noe som er et problem ikke bare for meg, men for hele gjengen av håndverkere. De lover og lover og uteblir gang på gang og kommer med unnskyldninger og bortforklaringer om hvorfor det ble som det ble. Skulle tro de var politikere i valgkamp!

Tror håndverkerne at vi forbrukere er dumme eller?

Jeg tror at vi forbrukere er litt dumme, ikke jeg da, men alle dere andre.

Dere skal jo alltid ha allting så billig, og helst billigere det også. Hva så med kvaliteten på det billigste? Jeg bare spør.

Et oppslag på stolpen ved min garasje forteller at her er det en som tilbyr sine tjenester. Han kan felle trær, han kan rydde og kjøre bort det vi ikke vil ha – kan også gjøre alt annet av hagearbeid. Her på kontoret kaller vi slikt AMS- service (AltMuligService). At naboene benytter seg av slikt ser en fort, mange av de små lappene til å rive av er bort allerede dagen etter og snart står det polske og litauiske biler bortover på begge sider av vegen. Plener klippes så jord og stein fyker og frukttrær skamskjæres.

Et par naboer har også fått nytt steinbelegg foran garasjen. Det så jo flott ut helt til bilen ble kjørt innpå belegget, og etter et av sommerens kraftige regnskyll ”henger” Mercedes’n der på buken. Litt lenger borte står et halvgjort arbeid, søle og dri.. sammen med stein, jord og betong ligger hulter til bulter. Det er hos de som betalte på forskudd…..

Store pengesedler bytter eiere, de flyttes fra velpleiede hender til grove hender med jord under neglene.

De er jo ikke billige akkurat disse firmaene heller, men de kommer raskt og forsvinner raskt og skal man førts jobbe svart skulle de vel i tillegg til å kutte ut momsen også halvere timeprisen da ca halvparten som regel er pålagte skatter og avgifter. Husk disse cowboyene også kjører på våre veger og benytter seg i stor grad av vårt helsevesen.

Vi i naml (norske anleggsgartnere miljø- og landskapsentreprenører) ønsker på en positiv måte å oppfordre forbrukerne til å benytte organiserte håndverksbedrifter som har sine papirer i orden og er med i godkjente klageordninger. At de skal bruke håndverkerbedrifter som betaler sine skatter og avgifter til samfunnet slik at vi alle kan få rettferdige konkurransevilkår for de utførende. Det er heller ikke dumt å sjekke referanser til de bedriftene man ønsker å engasjere og det må gjøres før kontrakt skrives.

Det er selvfølgelig veldig enkelt å sitte her på kontoret og predike etikk og moral om hvordan ting skal/bør foregå. Vi er vel alle mennesker som av og til kan falle for fristelsen til å begå ”vennetjenester”, men nå er det vel heller ikke det saken egentlig dreier seg om. Vi snakker om organisert og planlagt benyttelse av svart arbeid for med overlegg ”sørge” for at samfunnet ikke får inn de inntektene det må ha for å drifte fellesskapet.

Når forbrukeren benytter seg av svart arbeidskraft begrenser, eller som regel fraskriver man seg sine rettigheter til å reklamere og å få garanti på de utførte arbeidene. Og går det riktig ille, som det av og til gjør, slik at forsikringsselskapet må kobles inn, så er det slett ikke sikkert de vil utbetale erstatning.

Nå har jeg ikke tid til mer – det stå en engelskmann utenfor som vil legge asfalt i oppkjørselen. Jeg er jo litt dårlig i engelsk, men jeg kan si: Yes!!!!!!