Hagens 911

Etter ferien kan hagen se ut som et villnis, det er skygge der det bør være sol og busker og trær kan oppleves som tilfeldig plassert. Her må det endringer til!

Rådgivingsselskapet Hjellnes Consult opplever at flere vil ha hjelp av landskapsarkitekt for å få skikk på hagen. Arealdisponering og utfordringer knyttet til bratte skråninger gjør at folk søker etter hjelp.

– Vi blir nesten som hagens nødnummer 911, sier Vibeche Håheim Kind med klare referanser til amerikanske tv-serier der vi stadig blir påminnet nødnummeret. Håheim Kind leder en gruppe med landskapsarkitekter som nå får henvendelser fra privatpersoner som trenger øyeblikkelig hjelp med hagen sin.

Vanligvis jobber Håheim Kind og hennes kolleger med oppdrag for det offentlige og næringslivsaktører som trenger råd knyttet til veier, grøntanlegg knyttet til næringsbygg og større boligkomplekser, mens det nå ser ut til at privatpersoner også ønsker profesjonell hjelp.

- Mange finner ut at det kan være nyttig med råd utenfra. Vi har derfor satt sammen en forhåndsdefinert pakke for privatpersoner som kan være en nyttig start når hagen skal rustes opp, sier Håheim Kind som ser at interiørarkitektene lenge har hatt et trendy privatmarked og at dette kanskje har flyttet seg ut til hagen. Pakken består av en uforpliktende befaring, hvor landskapsarkitekten kommer med råd og om ønskelig lager en enkel skisse på stedet.

– De vi har fått spørsmål fra er ikke overklassefolk, men vanlige arbeidstakere med en hage de har lyst til å få noe spesielt ut av, sier Håheim Kind.

Kollega Ane Øverlie har fått muligheten til å gi råd til private kunder.

– Jeg opplever at folk har en klar ide om hva de vil gjøre, men ikke helt vet om det er realiserbart og ikke minst om plan- og bygningsloven gir anledning til å gjøre det hvis det er litt større inngrep som skal gjøres. Støttemurer og garasjer er klassiske eksempler på slik ting, sier landskapsarkitekt Ane Øverlie.

Mange opplever også at mye av tomten går bort i skråninger som gir begrensede bruksmuligheter og som er vanskelig å vedlikeholde. Øverlie forteller at det er nytt at de får henvendelser fra privatpersoner.

– Vi har lyst til å stille vår kompetanse til rådighet. Det er hyggelig å kunne møte utfordringer i mindre skala enn det vi vanligvis jobber med. Hun trekker også frem at hun og de andre landskapsarkitektene sitter i et tverrfaglig miljø som kan tilby andre typer kompetanse. Ved spesielt teknisk vanskelige utfordringer som dreneringsproblemer, støttemurer eller andre tiltak som krever godkjenning etter plan- og bygningsloven kan deres kompetanse trekkes inn ved behov.

Mange boligtomter som legges ut for salg er ofte bratte og krevende. Det kan da være nyttig å benytte landskapsarkitekt i en tidlig fase for å få plassert hus og garasje mest mulig hensiktsmessig, samt å få utnyttet hagen på en god måte fra starten av.