Bøy og tøy med eføy

Grønne planters positive virkning på inneklima og arbeidsmiljø er kjent for de fleste. I tillegg har noen planter utvidete dekorasjonsmuligheter, og her er eføy i en særklasse.

Eføy (Hedera helix) er i utgangspunktet en klatreplante, og dette utnytter dyktige gartnere når de lar eføy vokse i spenstige former og fasonger. Vanligvis brukes ståltråd i ulike former som espalje for planten, men også andre materialer kan benyttes. Det produseres eføy i alle tenkelige varianter; hjerte-, kule-, sirkel-, spiral- og pyramideformer. I tillegg finnes planten i alle størrelser, fra miniutgave til store skulpturelle planter, eller helt enkelt som ampelplante.

Kjent og kjær

Eføy er en mye brukt grønnplante, både alene og i sammenplantinger. Den brukes først og fremst innendørs, men klarer seg også veldig godt ute i sommerhalvåret. Eføy tåler litt kulde, og den er derfor godt egnet i sammenplanting med andre høstplanter i krukke ved inngangspartiet.

Grønnbladet eføy tåler godt skyggefull plassering, og kan derfor fint brukes i trappeoppganger og entréer. Dette er ofte kjølige rom, og her vil planten trives ekstra godt.

God luftrenser

Forskning viser at grønne planter forbedrer både det psykiske og fysiske arbeidsmiljøet. Grønne planter renser luften for enkelte kjemiske stoffer og øker menneskets psykiske velvære. Eføy er i stand til å redusere innholdet av skadelige stoffer som formaldehyd, og er derfor godt egnet både som luftrenser og til pryd.

Stell av eføy

Ute plasseres eføy i skygge eller halvskygge, og innendørs skjermes planten for direkte sollys.

Broketbladet eføy må ha en lys plassering mens de grønnbladete kan plasseres lenger inn i rommet. Eføy vil trives best i litt kjølige omgivelser, og jordklumpen må aldri tørke helt ut.

Eføy gjødsles hver fjortende dag i vekstsesongen. Planten trives godt med regelmessig dusjing av bladene.