Lei av ugress i blomsterbedet

Jeg har bodd i hus med hage nå i 4 somre. Da vi kjøpte huset var hagen veldig pen med ca. 700 kvm fordelt på gressplen, bærbusker og blomsterbed. Det var for det meste stauder, som jeg hørte - klarte seg for det meste selv. Vel - det er dessverre ikke så vel! Plenen klarer vi å holde, men blomsterbedene er et bedrøvlig syn. Ugresset blomstrer mer enn staudene, og jeg er "gjerrig" på å luke, siden jeg alltid er usikker på hva som er hva. Gresset fra plenen vokser også inn i beddene. Jeg prøver å luke det ut, men det ser ut for å vokse fortere enn jeg klarer å holde det vekk.

Jeg er nå lei, og prøver å tenke ut alternative hageløsninger som f.eks. sommerblomster i krukker. Men disse krukkene må stå i bedene. Og det er bedene jeg vil forandre på. Er det mulig å kjøpe stauder som vokser tett langs bunnen og holder ugresset nogenlunde i sjakk? Hva kan ev.  brukes her? Tanken var å spre noen litt store krukker og potter oppå dette. Jeg har faktisk spurt om råd i gartneri, men ble ikke sælig klokere - måtte velge selv. Og det er DET som er vanskelig i og med at jeg er totalt novise på hagebruk ! Kan dette gjøres i øst, eller må jeg vente til våren?

Ingrid

Hei Ingrid

Her kommer noen råd, som kanskje kan hjelpe deg til å få orden på bedet og som er tilpasset din situasjon:

1) Bestem deg for hvor store bed du ønsker deg og sett ned en rad med belegningsstein som skille mellom bed og plen. Gressrøtter er ca. 7-10 cm og hvis steinene settes like dypt i jorden (den synlige overflaten behøver bare være et par cm. over jordnivået) vil du stoppe det fra å rykke inn i bedet ditt.

2) Spavend hele bedet (spa vekk evt. planter du er sikker på å ville beholde) og kvitt deg med alt plantemateriale med røtter. Rak jorden slik at du kan plukke ut alle røtter lettere.

3) Når ovenstående arbeid er gjort kan du begynne å tenke på å tenke på bunndekkere (planter som dekker bedet, slik at ugress får vansker med å etablere seg). Jeg gir deg her noen forslag til forskjellige sol/lysforhold- siden jeg ikke vet hvilke forhold bedet ditt ligger i, ei heller hvilket klima. :)

A - Bed i sol - Forslag til lave bunndekkere, planter som danner tepper.

Bergknapp - Diverse typer av SEDUM "album" eller "kamtschaticum" eller "spurium"

Lammeøre - Stahys byzantina "Silver carpet"

Timian - Thymus praecox

Krypklokke - Campanula potenschlagiana

Markjordbær

B - Bed i halvskygge

Storkenebb - Geranium - lave typer, som f.eks. "Ballerina"

Grønlandsk Potentilla

Flekklungeurt - Pulmonaria saccharata

C - Bed med veldig lite sol til skygge

Stormarikåpe - Alchemilla mollis (ca. 30 cm. høy) Hasselurt - Asarum europaeum Vinrød krypjonsokkoll - Ajuga reptans "atropurpureum"

Alle plantene i pkt. A/B/C er stauder og kommer igjen år etter år og blir bare større og større. De første årene vil du måtte luke litt inntil de danner et helt teppe, men du vil fort kunne se hva som er ugress og hva som ikke er det. :)

Andre alternativ kan jo være å:

1) legge pene kulesten i bedet og ha krukker med sommerblomster stående.

2) plante til bedet med vintergrønne, krypende vekster som f.eks. krypeiner(sol) eller krypbarlind (halvskygge/skygge)

Jeg håper du fikk brikkene litt mer på plass nå. For å se plantene kan du kanskje søke etter bilder på internett eller slå de opp i hagebøker.

Jeg ønsker deg lykke til med prosjektet!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss