Dronningen kommer

Hageselskapets høye beskytter Hennes Majestet Dronningen gis omvisning i Botanisk hage på Tøyen 22. august 2009 i anledning Hageselskapets 125 års jubileum.

I anledning jubileet holdes det en markering på Tøyen Hovedgård i Botanisk hage med Hageselskapet som vert. Hennes Majestet Dronningen vil overvære en kort orientering om Hageselskapets historie, det nye veksthusprosjektet Oase 60 grader nord og få en guidet omvisning i hagen.

Hageselskapets visjon er "å bedre menneskers livskvalitet gjennom grønne opplevelser", og livskvalitet forbinder vi ofte med helse og trivsel. I tidligere tider oppfordret Hageselskapet hageeiere til å dyrke egen mat for å øke selvforsyningsgraden i husholdningene. I dagens samfunn spiller hagen en mye større rolle innenfor helse, rekreasjon og sosialt samvær.

Norge er snart det eneste landet i Europa som ikke har et moderne veksthus å tilby publikum. I 1998 ble det holdt en internasjonal arkitektkonkurranse for utforming av nytt veksthus. Arkitekt Stein Halvorsen vant konkurransen med prosjektet "Oase 60º Nord" - et vakkert og storslått anlegg, med en arkitektur som gjør det til en severdighet i seg selv. I tillegg til store, flotte veksthusavdelinger med klima fra tropisk til arktisk, inneholder anlegget også en rekke andre fasiliteter, som kafé, butikk, utstillingslokaler, foredragssal og aktivitetsrom. Det nye veksthuset vil bli en velkomstportal og et besøkssenter for hagens og museets store og økende publikum - en varm, fargerik og frodig oase, åpen og innbydende året rundt.

Det har ikke vært mulig å finansiere prosjektet over Universitetets ordinære budsjetter. De siste årene har derfor ledelsen ved Naturhistorisk museum arbeidet for å finne sponsorer som vil bidra til at prosjektet blir en realitet. I regjeringens tiltakspakke som ble presentert januar 2009 ble det bevilget 8 millioner kroner til planlegging av nytt veksthus og Statsbygg har nå iverksatt skisse- og forprosjektering. Av de 250 millioner kronene som prosjektet koster, mangler fremdeles i overkant av 100 millioner kroner.

Ansvarlig redaktør i Norsk Hagetidend Tommy Tønsberg vil guide Hennes Majestet Dronningen gjennom Botanisk hage. Først går turen til Oldemors hage som tar vare på den grønne kulturarven. Anlegget er bygget opp med elementer som benker, lysthus, vannpumpe og stakittgjerde. Den er tilrettelagt som en sansehage for personer med demens og kanskje vekke til live gamle minner fra barndommens hage. Deretter går turen videre til Fjellhagen; et fjellandskap i miniatyr med steinete rygger, topper og skrenter omgitt av gresskledde daler og skråninger. Vanligvis dyrkes det mellom 1500 og 1700 ulike planter i Fjellhagen. Hagevandringen avsluttes i Urtehagen hvor det finnes krydderplanter, legeplanter, fiberplanter, fargeplanter og giftplanter. Mange av plantene stammer fra de gamle sivilisasjonene ved Middelhavet og ble brakt nordover i Middelalderen av munker, prester og kjøpmenn.

Vandringen avsluttes i Urtehagen og Tommy Tønsberg vil overrekke sin nye staudebok til Hennes Majestet Dronningen som takk for følget.