Iris

Hei,

jeg har en hageiris, hvit som jeg plantet i fjor sommer. Planten er vokst seg ganske stor, men ingen blomster enda? Jeg plantet to stykker i fjor, men den ene kom ikke tilbake i år. Jeg lurer på om jeg kan dele opp den ene jeg har og plante den et annet sted, er det høsten eller våren man bør gjøre det? Tar man da en gartnerspade og kutter rett ned? Er det stor fare for at at dette kan mislykkes og at planten jeg kutter fra kan dø?

Elisabeth

Hei Elisabeth

Det finnes flere 100 arter av Iris i norge og jordtype og vokseplass kan være forskjellig fra den ene arten til den andre. Noen vil ha mager jord, og en tørr og solrik vokseplass, andre vil ha en fuktig og litt skyggefull vokseplass. Formering kan skje både ved deling eller frø.

Kan årsaken til at den ene døde være at den stor feil plassert? Du kan jo også ha fått en svak plante. Slikt skjer.

Når du skal dele Irisen bruker du en hagespade som er så skarp som mulig og kutter rett ned. Det beste tidspunktet er på våren. Vedr. risiko er det alltid en mulighet for at det kan skje at planten ikke tåler påkjenningen, men Iriser er relativt robuste planter og jeg vil derfor anbefale deg til å prøve neste vår.

Lykke til!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss