Sopp

Jeg har oppdaget en mengde små runde hvite/gulaktige små sopp rundt omkring i hagen, særlig i jorda ved nyperosebusker men også rundt solbærbusken. De har "rotta" seg sammen i "klaser". Hvordan skal jeg forholde meg til dem??? Synes det er litt ekkelt...

Hilsen en uten grønne fingre...

Hei Birgitte

Jeg vil tro at du har fått en "hekse-ring" av Slåttesopp - Panaeolus foenesecii.  Denne ufarlige soppen er vanlig på plener, og hager for øvrig.

Sannsynligvis Norges vanligste plensopp. Hatten er karakteristisk halvkuleformet, lys beige til oker-beige som tørr og mørkebrun til nesten grå som fuktig. Når den tørker opp, tørker den fra sentrum og utover slik at hattkanten blir markert mørkere. Slåttesopp vokser på nær sagt all slags plen og ofte i store mengder. Vanligvis står fruktlegemene i små grupper, eller de opptrer spredt utover, gjerne i mønster. Soppen er beviselig ufarlig fordi det er rapportert om mange barn som har spist den under lek på plener, men ingen er blitt syke. (Den anbefales likevel ikke som matsopp!)

Det er kun fruktlegemet du ser over bakken. Selve "sopp-kjærnen" er mycelet, som ligger som tynne tråder i bakken og kan strekke seg flere ti-talls meter. Det er vanskelig å si hva du skal gjøre, men jeg ville forsøkt å spa vekk soppene og sørget for at området evt. tørket opp og siden så ny plen.

Nyperoser og Solbærbusker er jo tette busker - kanskje du kan slippe til litt mer lys og luft ved å beskjære de inne i buskene?

(Informasjonen har jeg hentet fra et skriv om sopp i ferdigplen fra Biologisk institutt, da jeg selv ikke er så soppkyndig).

Håper dette ga deg litt mer kjøtt på beinet!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss