Blankmispel

 Hei Marit

Har en 1,5 år gammel blankmispel hekk som grenser til en boligfelt vei. I vinter ble den skadet av de store snømengdene, så den måtte klippes ned mye. (som en åpen håndflate).. Kan det være lurt og klippe hekken i høst ?

Den vokser generelt dårlig, kommer noen nye skudd, men bladene er små spes. på nordsiden av huset. De har også begynnet og bli litt rødlige.

Når den ble plantet ble det gravd ut en grøft som de ble plantet i for så og fylle igjen med hagejord.

Den har blitt gjødslet og kalket 4 ganger. Jorda rundt er normal god skogsjord.  Alt annet vokser bra som plen og thuja.

Har nedgravd svette slange som har stått på natta over på de tørrest dagene.

Hva kan dette være?

Camilla

Hei Camilla

Egentlig er Blankmispel en relativt grei og robust hekkplante, så dette høres litt merkelig ut.

Jeg vil råde deg til å vente med å klippe hekken før til våren. Klipper du den nå, vil den måtte bruke mye energi på å restituere seg, istedetfor å forberede seg på vinteren.

Grunnen til at den vokser så dårlig kan være mange, men hvis dette er et nytt boligfelt hvor mange store anleggsmaskiner har kjørt, kan en årsak være at jorden er så godt pakket at røttene har problemer med å vokse frem i grunnen og dermed vanskeligheter med å få tatt opp næring/vann.

En annen ting kan være at du ved å gi gjødsel og deretter kalke, har bundet mye av næringen. Kalk binder næring i jorden og gjør dermed næringen mindre tilgjengelig for plantene. Det er derfor ikke bra å kalke mer enn maks hvert 3 år. (medmindre det er spesielt kalkkrevende vekster du har).

Anbefaler deg derfor å gi forsiktig med næring til våren etter at du har klippet hekken og gi godt med vann.

Håper du får "dreis" på den igjen og at du slipper å starte på nytt!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss