Bringebærbladmidd

Hei Marit!

Tusen takk for svar på det forrige spørsmålet mitt. Jeg lurer på en ting til som du kanskje kan svare på. Hvor overvintrer bringebærbladmidden? I planten eller på bakken? Hva anbefaler du å gjøre dersom man får dette på plantene sine?

Med vennlig hilsen E.S.S

Hei igjen E.S.S.

Jeg har sjekket litt mer vedr. Bringebærbladmidden og her er hva jeg har klart å finne av informasjon:

Bringebærbladmidd overvintrer som voksne hunner rundt knoppene.

Middene er 0,11-0,13 mm lange og som andre gallmidder er de "pølseformet" med to par bein. De er utbredt i hele landet helt opp til Troms.

Bringebærbladmidd overvintrer mange sammen som voksne hunner rundt knoppene, i ytre deler av knoppene eller i sprekker i stenglene. Midder uten skjul overvintrer dårligst. Ved knoppsprett flytter hunnene seg til undersiden av bladene og legger egg mellom bladhårene. Livssyklus tar ca. 14 dager (25 °C), og det er flere generasjoner i året. Bestanden er størst om høsten.

Smitte fra stengler til skudd foregår i juli-august. Etablering på overvintringsstedene foregår i september og oktober. Vind og plantemateriale er vanlige smitteveier.

Svake angrep ser ikke ut til å svekke plantene eller redusere avlingen, mens store angrep vil svekke plantene, drepe toppskudd og føre til ujevn modning og deformerte bær.

For å bekjempe skade skal du jevnlig sjekke plantene dine. Få undersøkt om symptomene virkelig skyldes bladmidd, da symptomene lett kan forveksles med virussykdommer. Sorten "Glen Ample" er spesielt utsatt for angrep av bringebærbladmidd. Unngå å legge nye felt med "Glen Ample" i nærheten av villbringebær eller eldre bringebærfelt. I usprøytete felt bør blad med symptomer fjernes så snart de dukker opp. Putt dem straks ned i en plastpose så ikke midden spres videre. Hjemmelagde blandinger av vegetabilsk olje og grønnsåpe har en viss effekt, men må brukes med varsomhet for å unngå sviskader på plantene. Flere arter av rovmidd kan spise bringebærbladmidd, men hvilken effekt dette har på bestanden vet vi lite om.

Håper ovenstående informasjon kan hjelpe deg til å bli kvitt problemet ditt slik at du får masse god avling neste år!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss