Rydder lupiner for å redde bille

Elever ved Øya videregående skole i Melhus har denne uka ryddet 2 tonn lupiner langs Gaula for å bevare ett av meget få norske leveområder for den sjeldne og truede billearten elvesandjeger (Cicindela maritima).

Direktoratet for naturforvaltning (DN) er oppdragsgiver. Ryddearbeidet på elvebredden på Kregnes i Melhus er et ledd i handlingsplanen for elvesandjeger, én av flere handlingsplaner for truede arter og naturtyper.

Elvesandjeger har i lang tid vært i tilbakegang i Skandinavia og er vurdert som sterkt truet i den norske rødlista fra 2006, skriver DN i en pressemelding om lupinryddingen ved Gaula.

- Største forekomst
Lærer Ulf Eirik Hansen ved Øya videregående skole har ledet ryddearbeidet. Han opplyser til NTB at det er funnet over 1.000 larvehull i sanden på elvebredden på Kregnes.

Hansen mener at dette er Norges største forekomst av elvesandjeger - større enn den forekomsten som i DNs nylig publiserte handlingsplan hevdes å være størst. Den ligger på Faksfall i Dovre kommune.

Nyoppdaget i Alvdal
Elvesandjegeren er en 12-15 millimeter lang løpebille, brun eller bronsefarget, og med tre kremgule flekker på hver dekkvinge. Den lever på sandbanker langs elvebredder og andre steder med solvarmet, vegetasjonsløs finsand nær vann.
Ifølge DNs handlingsplan er arten påvist ved åtte norske vassdrag, men antas nå å forekomme ved fem av disse - Karasjokka, Altaelva, Gaula, Gudbrandsdalslågen, og sannsynligvis langs nedre del av Glomma.

Ulf Eirik Hansen opplyser til NTB at han i sommer har funnet enda en forekomst, ved Glomma i Alvdal kommune. Der telte han 130 larvehull.