Mindre støy i hagene

Det går mot stillere tider i norske hager. Ny batteriteknologi gjør at elektriske gressklippere begynner å danke ut de tradisjonelle motorklipperne.

- Vi har sett en tredobling av salget av batteriklippere de siste tre årene, sier Cecilie Lyse Hørthe i Jernia.

Salget av batteriklippere går på bekostning av motorklipperne og rammer ikke så mye de elektriske maskinene som er knyttet med ledning til strømnettet.

- Hovedårsaken til at motorklipperne for første gang begynner å få alvorlig konkurranse, er de nye litiumbatteriene som er lettere, mer effektive og mindre forurensende enn de gamle batteriene, sier hun.

Små litiumbatterier brukes allerede i mobiltelefoner, kameraer, PC-er og annen forbrukerelektronikk, og i bilindustrien pågår forskningen for fullt. Jernia selger også kantklippere som går på litiumbatterier.

Batteri-revolusjon
- Batteriene er blitt mye bedre enn de tyngre typene som ble brukt for noen år siden, sier Lyse Hørthe.

Litiumbatteriene lader seg raskt opp og taper seg ikke når de står ubrukt. De er mye lettere å håndtere og inneholder ikke tungmetaller som kvikksølv og kadmium, påpeker hun.

Prisen på en batteriklipper er den samme som for en rimelig motorklipper, rundt 3000 kroner. Etter en oppladning på mellom 30 og 60 minutter har en batteriklipper en kapasitet på cirka 300 kvadratmeter gressplen, opplyser Jernia.

- De nye klipperne passer best i flate landskaper. Men det er bare et spørsmål om tid før batteriene er gode nok til også å drive klipperne, det er de ikke i dag, sier Lyse Hørthe.

Mindre nabokrangel?
- Da kan det en dag bli støyfritt i norske hager, en arena som i utgangspunktet skal bidra til avkobling og rekreasjon.

Motorklipperne har gitt grobunn for irritasjon når hageeiere har tatt gressklippingen fatt på tider av døgnet da naboen helst vil ha ro og stillhet til å slappe av.

- Sånn sett kan batteriklipperne være med og bidra til godt naboskap, sier Lyse Hørthe.