Lite jobb mye hagekos

Sommerhagen kan være en pest og en plage, eller et sted for trivsel og rekreasjon. Med enkle virkemidler kan hagen din leve godt uten daglig stell og kostbart utstyr.

Det gjelder å ta noen forholdsregler som gjør at hagen krever mindre av deg senere i sommer.

Plantasjens Feriegartner, Glenn Morten Martiniussen, er opptatt av at hagen skal være et sted for alle, også dem som ikke er så glad i hagearbeid. Følg feriegartnerens råd og møt sommeren med et smil:

• Velg riktige planter: Det finnes en rekke blomster og planter som tåler både tørke- og regnperioder. Du kan blant annet velge mellom dekorativt bunndekke, prydgress og stauder.

• Vann: Alle planter trenger ikke vann hver dag, men du bør kontrollere dem regelmessig. Har planten tørket ut kan det være vanskelig for den å hente seg igjen. Planter som er plantet i ampler, urner eller balkongkasser tørker raskere ut enn planter som er plantet i jorden. Med sommerblomster er det derfor viktig at du sjekker behov for vann hver dag. Det er bedre å vanne mye og sjeldent enn litt og ofte. Eksempler på sommerblomster som er vare for uttørkning er Campanula, hengepetunia, Flittig Lise, Lobelia, potteroser og Verbena.

• Gjødsel og jord: Pass alltid på å bruke en god jord som er spesielt tilpasset for planting i potter og balkongkasser. Gartnerjord er det beste valget. Den er både langtidsgjødslet, holder på fuktigheten lengre og synker ikke sammen som annen jord kan gjøre etter en stund. Gjødsle dine sommerblomster regelmessig gjennom hele sesongen. En gang i uken er bra. Følg alltid doseringsanvisningene på forpakningen.

• Knip av visne blomster og blader: Du bør gå over sommerblomstene dine og plukke av alle visne blomster og blader med jevne mellomrom. Dersom du tar bort de visne blomstene kommer planten seg raskere og utvikler nye knopper og blomster. Sorter som har spesielt behov for avplukking er for eksempel campanula, spansk margeritt, pelargonia og petunia.

• Ugress: Fjern ugress som dukker opp mellom plantene med en gang, så slipper plantene å konkurrere med ugresset om lys, vann og næring.

• Skadedyr og sykdommer: De vanligste problemene med sykdommer på sommerblomster er bladlus eller meldugg. Det fins en rekke ulike preparater du kan kjøpe for å bekjempe disse. Følg alltid anvisningene på etiketten.

• Hage med lite sol: Mange typer stauder vil trives her, som for eksempel bladliljer, astilber, bregner og marikåpe. Av vintergrønt er det fint med barlind, rhododendron etter buksbom. Vil du ha prydbusker burde du gå for varianter som buskkaprifol, lønnetrær eller kanskje alperips.

• Mose i plenen: Mose trives generelt der det er lav PH og lite næring. Sørg for å kalke plenen om våren, og tilfør godt med gjødsel når gresset begynner å vokse og rundt midtsommer. Klipp plenen ofte og lite, sørg for å holde en høyde på minst fire centimeter. Et stalltips er også å sørge for god drenering, og strø på et lag med toppdressingjord som du raker nedi. Men gjødslingen er det absolutt viktigste, da vil du se bedring i løpet av et par måneder.

• Når du reiser bort: Sett potteplantene et sted hvor det ikke er sol hele dagen, eller lag en liten plastduk som gir skygge. Legg gjerne litt dekkbark rundt planten for å skjerme røttene mot tørke og redusere fordamping. Stauder og hardføre planter er mindre utsatt.

• Planlegging: Hvis du får lyst til å gjøre mer ut av hagen din neste sommer, kan du bruke høsten og vinteren til å planlegge. Skaff deg noen hagebøker til inspirasjon. Tenk gjennom hva du skal bruke hagen til og lage en grovskisse over hva du tenker deg. Finn ut hvor solen står om formiddagen og ettermiddagen og planlegg sitteplasser og trær ut fra det. Og hva slags hekk vil du ha? Skal den være høy, skjerme mot innsyn, blomstrende eller vintergrønn? Det er mye å holde rede på, men har du tenkt gjennom disse tingene på forhånd blir det lettere når du kontakter hagesenteret for de rådene du trenger.