Flere kommuner smittet

Mattilsynet har den 30.06.2009 fastsatt forskrift om endring av forskrift 8. september 2008 om tiltak mot askeskuddsopp (Chalara fraxinea). Endringen innebærer at kommunene Lund, Sokndal og Eigersund flyttes fra observasjonssonen til smittet sone.

Soppen Chalara fraxinea, som antas å forårsake askeskuddsjuke, ble i 2008 påvist i asketrær på Østlandet og Sørlandet. Det ble også foretatt kartleggingsundersøkelser på Vestlandet og i Trøndelag i 2008, uten at smitte ble funnet.

For å hindre spredning av sjukdommen til disse delene av landet, fastsatte Mattilsynet forskrift om tiltak mot askeskuddsopp i fjor høst. Forskriften deler landet inn i tre soner: Smittefri sone, observasjonssone og smittet sone.

Kartleggingsundersøkelser som er gjennomført i samarbeid med Norsk institutt for skog og landskap i århar imidlertid avdekket smitte i tre kommuner i Rogaland: Lund, Sokndal og Eigersund.

Mattilsynet har derfor den 30.06.2009 fastsatt forskrift om endring av forskrift 8.september 2008 om tiltak mot askeskuddsopp (Chalara fraxinea) slik at kommunene Lund, Sokndal og Eigersund flyttes fra observasjonssonen til smittet sone.

Mattilsynet minner om at forskrift om tiltak mot askeskuddsopp får konsekvenser for mange aktører.