Omfattende skader på løvskogen

Heggspinnmøll og askeskuddsopp førte til omfattende skader på henholdsvis hegg og ask i deler av Norge i 2008.

Helsetilstanden i norsk løvskog ble dårligere, men er god i norsk barskog.
Dette er noen av resultatene fra den årlige overvåkingen som utføres av Norsk institutt for skog og landskap og Norsk institutt for luftforskning gjennom Overvåkingsprogram for skogskader (OPS). Resultatene presenteres i en pressemelding fra Norsk institutt for skog og landskap.

Skogens generelle helsetilstand overvåkes ved å registrere tetthet og farge på trekronene, og skader og avdøing på rundt 9.500 trær fordelt på 1.700 faste flater spredt over hele landet. I tillegg kommer rapporter fra skogskadeobservasjoner registrert i databasen «Skogskader på internett».

Spøkelsesaktig spinn
Én av de mest synlige skadene på trær i deler av landet beskrives slik:
«Heggspinnmøll fortsatte sine herjinger i 2008 både på Østlandet og i Trøndelag der de angrepne heggtrærne ble innhyllet i et hvitt spøkelsesaktig spinn som beskytter heggspinnlarvene.»

Den dominerende skaden på ask skyldes askeskuddsoppen, med det latinske navnet Chalara fraxinea. Dette er en ny skadegjører her i landet, og har rammet store deler av Østlandet og Sørlandet. Sykdommen, som kalles askeskuddsjuke, antas å ha kommet inn i landet ved import av asketrær i parker og hager. Men den kan også ha kommet luftveien fra Sverige, blir det opplyst.

Fjellbjørkemåler
Fjellbjørkemåleren er derimot en velkjent skadegjører. Registreringene viste at 21,5 prosent av bjørketrærne på de 1.700 flatene var angrepet av fjellbjørkemåler og andre insekter. Dødeligheten for bjørk økte kraftig, og var i 2008 på 1,5 prosent.

På disse flatene var det få insekt- og soppskader på bartrærne. Dødeligheten for gran og furu var på 0,2 prosent av antall trær, og betegnes som svært lav.

Gjennomsnittlig kronetetthet - mengden levende barnåler eller blader i krona - økte på landsbasis både for gran, furu og bjørk.