Tradisjonsrik hagekunst

I en nær fortid var flettede produkter både verktøy og emballasje. Tradisjonen overlevde i Danmark og nå har driftige damer tatt den hjem til Norge.

Her videreutvikles pilflettingen både som hobby og til brukskunst.

Pil er tynne, hurtigvoksende trær, og pilfletting er en av de eldste håndverkstradisjonene vi har. Før metall og plastikk overtok i de fleste områdene av hverdagen vår, ble pilfletting brukt til leker, emballasje, fangstredskaper, kurver og kar, kjøkkenutstyr og uendelig mye mer. Nå er pilfletting på full fart inn i hagen, som flettet le-vegg, levende pilgjerder, blomsterstøtter, lyslykter, fuglematere, skulpturer, pilhytter og levende, flettede trær kalt belgisk pil.
Bli med på Klara Pils eventyr.

Pil gleder
Damen heter egentlig Liss-Mona Wammer-Pettersen, hun kommer fra Farsund og bor på Lyefjell på Bryne. Etter hvert ble hun så lidenskapelig opptatt av det som startet som en hobby, at gode venner gav henne et nytt navn; Klara Pil. Senere ble pilflettingen også yrke og til slutt fulltids jobb.

Klara fletter det hun kommer over. Hun skaper nye kreasjoner og allsidige kunstverk, og hun sprer inspirasjon og fletteglede. Det startet med et pilflettekurs i 2001.

- I utgangspunktet syntes jeg det virket litt traurig, men det tok ikke lang tid før jeg ble helt betatt, innrømmer hun.

Det bygde på seg med fletting og flere kurs. Så begynte hun selv å undervise, alene og i samarbeid med andre. Etter noen år sluttet hun i sin jobb som sykepleier. Nå er det pilfletting Klara lever av.

Uendelige variasjonsmuligheter
Skaperglede er noe av det som driver henne, det er kanskje dette som også fanger andre som forsøker seg. Håndarbeidet er som så mye annet enkelt når du først har lært det, og verktøyet er billig. Alt du trenger er pil, saks og kniv.
Klara Pil importerer pil fra Danmark, men de dyrkes også i Norge. Selv dyrker hun pil i liten skala, hagen er bare ikke stor nok. Men det finnes folk som er blitt så hekta at de anlegger pilåker i hagen.

- Det er bare å stikke en stikling i jorden og vente på at skuddene skal spire, sier hun med et overbevisende smil.

Det finnes uendelig mange varianter av pil. Forskjellene handler om ulik farge, ulik tykkelse og lengde. Fargen blir også påvirket av voksestedet. I flettverkene kan vi enten flette hele produktet av en type pil, eller blande sjatteringer og varianter som passer sammen for å få ton i ton, eller kontraster. Klara Pil overrasker også ved å flette på armeringsjern. Hun blander gjerne inn bark, skinn, ståltråd, rekved og treverk. Eller alt mulig annet.

Det finnes kraftig sterk pil og myk fleksibel pil, samt krøllette pil, der ligner grenene på trollhassel-grener.

Levende pilkunst
Tradisjonelt har en brukt tørket eller fersk pil til flettingen. Den tørkede har vi tilgang til hele året, men den må bløtlegges før bruk. Fersk pil er klar til bruk med det samme. Nå underviser Klara også i fletting av levende pil. Med levende pil kan vi lage formede og levende trær, busker, gjerder, hytter og le-vegger! Pass bare på vanningen.

- De fleste som fletter levende pil, gjør det rett og slett fordi det er gøy, og så får du fine innslag i hagen. Det er litt ekstra kjekt å vite at du selv har laget det skulpturelle treet som står i krukken på terrassen, sier Liss-Mona Wammer Pettersen alias Klara Pil.

Når den levende pilen skal flettes, settes den først i potter med jord. Så sant kvistene blir vannet, vil det flettede kunstverket over tid sette røtter og bryte kvister, blader og knopper.

- Dette er så enkelt at alle kan lære teknikken, og når en først har forsøkt seg en gang på kurs, er det bare å fortsette å flette hjemme, forsikrer Klara Pil.
Belgisk tre egner seg som frittstående tre i hagen eller i krukke. Det kan også danne lekre le-vegger. De er forresten supre i småhager. De tar liten plass, samtidig som veggen gir le, er dekorative og levende, forteller instruktøren.

Har du lyst til å lære mer? Se på hjemmesiden: www.klarapil.no

Det arrangeres kurs flere steder i landet og det finnes flere gode pilflettebøker.