Pærebrann

Hei igjen, nå har vi blitt litt usikker på surbær ettersom vi har hørt at den kan være vert for pærebrann, og har hørt at man etterhvert kan risikere at man må fjerne de, så føler det er en risiko å ta. Har du noen andre lignende planter du kan anbefale som tåler godt vind og vær? Er bærsørtmispel et bra alternativ eller spirea? i såfall hvilken type? Takk for god hjelp!

Hilsen Renathe

Hei igjen Renathe

Bærsøtmispel er et godt alternativ. Her er litt aktuell informasjon fra en produsent.

Egenskaper

Bærsøtmispel blir 2 - 3.5 m høy og har grasiøs, lett og opprett vekst. Pent og Œlett¹ bladverk som får strålende gul høstfarge. Store Hegg-lignende, duftende blomster samtidig med bladsprett i mai. Mengder av blå, dekorative frukter som er ettertraktet av småfugl. De bærlignende fruktene er rødlige som kart og mørkeblå-svarte som modne. Fruktene er spiselige og aktuelle til saft, marmelade og vin.

Amelanchier alnifolia frøkilde Alvdal skiller seg fra Amelanchier spicata frøkilde Moelv først og fremst ved at Moelv har en slankere vekstform og blir noe høyere. Andre kjennetegn er at Alvdal har noe rundere blad og får større, saftigere bær enn Moelv. Moelv har rødgule høstfarger, mens Alvdal er rent gul.

Krav til vokseplass/bruk

Nøysom med hensyn til jorda. Den tåler skygge, men får finest vekst, blomstring og høstfarge i sol. Bærsøtmispel avmodner tidlig og overvintrer sikkert i alle klimasonene (H8).

Bærsøtmispel er først og fremst en førsteklasses plante til fri hekk/skjerming. Den er også aktuell i gruppe som skjerm eller som et fargeinnslag. Den skyter rikt med nye skudd nær rothalsen, noe som gjør den egnet til å binde jorda i skråninger og skjæringer. Planteavstand ca 1m gir god sammenvoksing.

Jeg håper dette passer til deres bruk og at den nye hekken blir slik dere ønsker! Uansett; lykke til!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss