Min blankmispel dør

I gaten jeg bor i har ikke blankmispel vært noen stor suksess. Nå står hekken min for fall. 1/3 del av den er død. Den dør ikke nødvendigvis i fra bunnen, men det ser ut som det starter ytterst på stammen. Hele treet dør heller ikke nødvandigvis, men kanskje halvparten eller også mindre har funnet sted.

Det ser ut som om den angrepne grenen også får en sprekk i barken,oppetter grenen.Det kan også de ut som om noen av greinene kom litt i gang med bittsmå myke blader før den plutselig døde.

Jeg kan ikke tro at det kan være fordi min hekk står fuktig da den står intill en mur med i lett stigning mot huset?

Jeg har lagt mye arbeid i denne 3  år gamle hekken og venter på at den skal gi meg litt mindre innsyn rett inn på tomta, men det ser ut til at det lar vente på¨seg. Vi fyller inn med små nye planter nå og håper på det beste. Det kan jo bli en ganske dyr hobby dette her ;-)

Kan det være en idè å fyllle inn med søtmispel? Tåler den mer?

Håper på svar.

Hilsen frustrert hekk-eier

Hei Henriette

Det kan være flere alternative årsaker; bl.a. angrep av sopp, virus eller jordrotter.

Det jeg håper det ikke er, er Sykdommen Pærebrann, som kan komme på Blankmispel. Jeg legger ved en link til mye informasjon om dette og ber deg sammenligne den informasjonen med de reelle forhold i din hage.

http://www.mattilsynet.no/aktuelt/nyhetsarkiv/planter/paerebrann

Hvis du ikke kan finne likheter mellom slik hekken din oppfører seg og Pærebrann, ville jeg  - før jeg valgte annen hekk og brukte penger på det, sende en jordprøve til Bioforsk for å se om det er jordsmonnet det er noe feil med. (lekkasje fra rør, utslipp el.l.)

Junisøtmispel er en flott hekkplante som vokser hurtig og er herdig til sone 6, så den kan være et godt alternativ. Men sjekk de andre punktene før du planter noe mer. Å blande disse to hekkplantene vil muligens bli litt rotete siden de vokser på litt forskjellig vis.

Lykke til!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss