Fjerner fremmed giftplante

Boersvineblom kan invadere store områder på Sørlandet i løpet av få år. Sprøyting og andre tiltak skal knekke den giftige planten som er en fremmed art i Norge. 

- Planten er giftig for storfe og mennesker. Vi er bekymret for at boersvineblom skal spre seg til vernete og sårbare naturområder og konkurrere ut stedegne sårbare arter, sier direktør Janne Sollie i Direktoratet for naturforvaltning (DN). 

Full blomst på Lista
I fjor høst var flere dekar i Farsund kommune på Lista dekket med ca. 50 cm høye planter av boersvineblom (Senecio inaequidens) i full blomst. Det var betydelige forekomster på et industriområde i Lundevågen, og en forekomst på gården Østre Hauge.  

Planten kan komme til å invadere verdifulle naturområder, som sanddynene langs Lista-
strendene. Den er også en alvorlig trussel mot viktige beiteområder. Derfor laget kommunen en handlingsplan for å kartlegge og bekjempe arten. DN har bevilget 300 000 kroner til dette arbeidet.

Tar ondet ved roten
- Vi ser det som svært positivt at kommune og grunneiere har satt i gang tiltak for å hindre ytterligere spredning av denne arten. Det er viktig å bekjempe nye og skadelige arter før de befester seg. Venter vi for lenge, vil tiltakene bli kostbare. Det blir også vanskeligere å oppnå gode resultater, sier Sollie.

DN dekker utgiftene som kommunen hadde i forbindelse med fjorårets tiltak, og de som settes i gang i disse dager. Etter råd fra Bioforsk plantehelse blir forekomstene på industriområdet i Lundevågen sprøytet.

- For DN er det viktig å få på plass et godt samarbeid med landbruksmyndighetene i den videre oppfølgingen av denne saken. Ikke minst for å ha gode rutiner på plass når nye skadelige fremmede arter blir oppdaget, sier Janne Sollie.