Solbærbusk

Hvor trives Solbærbusker best? Har plantet noen busker i et område med fuktig jord. Buskene gror men det kommer ingen bær.

Kan dere hjelpe?

Magnus

Hei Magnus

Ved planting skal solbær settes ca 5 cm lavere enn slik den stod i potten. De liker å stå lunt og solrikt men kan også fint trives i halvskygge.

Solbær bærer mest frukt på sterke, unge fjorårsskudd, men også på gamle grener. Det er viktig å ikke ha eldre grener enn 4 år. Beskjæring fortas om våren.

Jorden bør være vanlig, svakt alkalisk (middels til høy pH) hagejord som holder på fuktigheten. Sørg for å tilføre organisk næring. Tidlig på våren kan du gjørdsle med fullgjødsel og 25 gram ekstra nitrogen pr. m2.

Solbær trenger minst 50 l friskt vann pr m2 ved hver vanning. Vann gjerne med et dryppvannings- eller svetteslangeanlegg som går rett i jorden, da vann og fukt på blader og grener ofte inviterer til sykdommer.

Under blomstringen kan de lett "miste" blomstene og det er derfor viktig å gi de lune forhold, slik at blomstene rekker å bli pollinert og at busken setter frukt.

Det er vanskelig for meg å si hvorfor du ikke får bær på busken din, men jeg håper at ovenstående konkrete råd kan være med på å få busken i blomst og fruktbæring igjen. Jeg ønsker deg lykke til!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss