Kompostbinge

Har du noen tips for å lage en enkel og go kompostbinge?

Hei

Du nevnte ikke noe om du tenker "varm" eller "kald" kompost, men her er oppskriften på en som er varm og ikke tiltrekker seg snegler.

Denne linken tar deg til en grei beskrivelse av hvordan du bygger en en enkel og god kompost. Her finner du arbeidsbeskrivelse, tegning og materialliste for isolert kompostbeholder.

http://www.gronnhverdag.no/artikkel.php?id=982

Hensikten med å kompostere er å omdanne organisk avfall til jord. Under de rette forhold skjer dette mer eller mindre av seg selv. Ved hjelp av mikroorganismer som sopp og bakterier brytes massen ned. Mikroorganismene lever av avfallet og i "fordøyelsesprosessen" dannes det "jord", energi og CO2.

For å starte en forråtnelsesprosess, kan det være smart å strø på litt sukker. For at prosessen videre skal fungere skikkelig, er det viktig med tilgang på luft og man bør derfor "hjelpe til" ved å løfte litt på massen med et greip el.l. en gang imellom. I tillegg er det viktig å passe på å "sortere" massen slik at man ikke får overskudd med "væske". Ha derfor litt bark eller "strø" til hånds hvis det skulle bli for fuktig i komposten din.

Vann hvis det blir for tørt.

Mikroorganismene trives best og gjør jobben best når temperaturen er rett.

Ideell temperatur er 50-60 grader, men ned til 30-40 går bra det også.

Sålenge du har kontroll med luft/fukt, så holder komposten seg selv varm, under forutsetning av at bingen er isolert for å unngå varmetap i de kalde årstidene.

 

Det er temperaturkontrollen som er hovedforskjellen mellom varm og kald kompost. Kaldkompost er den haugen de fleste har nederst i hagen, hvor de legger hageavfallet. På en slik haug skjer ting mer eller mindre på egen hånd, sakte eller raskt ettersom hvor mye stell den får. Varmkompost krever en isolert binge, og kan brukes både til kjøkken- og hageavfall.

Varmkompostbingen er "innbruddsikker" mot skadedyr, tiltrekker seg ikke snegler, og pga den høye varmegangen er det her mulig å kompostere matavfall som kjøtt og fisk, noe man ikke kan legge i kaldkomposten. Nedbrytningen går mye raskere i en varmkompost enn i en kald, og sluttproduktet (komposten) er langt mer næringsrikt.

Jeg håper dette ga deg litt info og lyst til å starte! Kompostering er bra!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss